Кирил Терзиев - европейски вицешампион по борба свободен стил в категория 74 килограма, бе в Петрич. След тържеството по повод завоюването на сребърния медал в Баку, което бе в ресторант Морcко дъно, той отговори на въпроси във връзка с досегашните си успехи като национален състезател по борба.

- Бронзов медалист си от европейското първенство във Вилнюс през 2009 година, от олимпийските игри в Пекин през 2008 - също, а сега сребърен медалист от европейското първенство в Баку. Каква е оценката ти за досегашната ти състезателна дейност в А отбора на страната? Къде ти бе най-трудно?

- Лесни моменти при нас няма, след като си облякъл екипа на националния отбор. Най-трудно ми беше в Баку. Пред 5000 зрители, които подкрепяха своя сънародник Чамсулвара Чамсулвараев, аз трябваше да се мобилизирам с удвоени усилия, за да успея на полуфинала и да се срещна с руснака Денис Царгуш. Съжалявам, че загубих финала. Той не беше по-силен физически от мен, но тактически се оказа по-зрял и това ме лиши от златния медал. За мен и среброто не е малко постижение, защото е крачка напред в моята досегашна кариера.

- Как смяташ да подходиш за в бъдеще, ако отново по пътя ти се изпречи руският състезател?

- Трябва да се разучи противника добре и да се подходи тактически. Все пак за първи път се срещам с руския колега. Вече имам представа за неговите възможности.

- Както се усеща, среброто което завоюва в Баку, те задоволява. Така ли е?

- Сребърния медал, който спечелих в Баку е крачка напред, в моята кариера. В предишното европейско първенство във Вилнюс спечелих бронзов, а в сегашното - сребърен медал. Остава да спечеля и златен медал, но това явно ще стане факт на следващото европейско първенство.

- Сега си сред близки, приятели, колеги и треньори. Какво ти предстои в близко бъдеще?

- Ще отпочина няколко дни, след което ми предстоят сериозни тренировки в Банско, Белмекен или Дианабад. От кога и къде ще реши ръководството на БФ по борба. Подготовката ще бъде за световното първенство в Москва през септември 2010 година. В момента се чувствувам добре, всички в родното ми село Самуилово и община Петрич се радват на поредния успех, който постигнах като състезател по борба.

- Каква бе оценката на треньорския щаб на националния отбор след приключването на европейското първенство?

- И старши треньорът Симеон Щерев, и помощникът му Петър Касабов са доволни от успеха, който постигнах - напомнено ми бе, че трябва да вървя още нагоре. Уверен съм, че има какво още да постигна, но тук е мястото да подчертая, че без помощта на Симеон Щерев, Петър Касабов, Валентин Ангелов и най-вече на Серафим Бързаков няма как да вървя нагоре. Преди всяко състезание Серафим идва да ме подготви специално технически и стратегически, показвайки ми доста тънкости от борбата. Много съм му благодарен за това, което прави за мен.

 - Според теб има ли шанс борбата да изгрее на международните форуми така, както бе преди години?

- Всички знаем каква световна сила беше борбата и какви личности израснаха, с които България се гордееше и продължава да се гордее. Според мен нещата вървят в правилна посока, имам предвид в свободния стил. Спортното министерство и БФБ правят всичко възможно да ни подсигурят нормални условия за подготовка. Първите успехи са вече на лице. Надявам се така да бъде и за в бъдеще.