И тримата български състезатели в свободния стил в последния ден на Световното първенство по борба в Москва не успяха да стигнат до медалите.

Най-голямата ни надежда за нов подвиг Кирил Терзиев стартира с две победи в категория до 74 килограма. В първия кръг (1/16-финали) Терзиев се наложи над Лука Лампи (Франция) с 2:1 части (1:0, 0:1, 1:0). На осминафиналите пък надви Аугусто Мидана (Гвинея и Бисау) с туш още в първата част при резултат 3:0 точки.

На четвъртфиналите обаче бронзовият медалист от Олимпийските игри в Пекин 2008 претърпя поражение от Габор Хатош (Унгария) с 1:2 части (1:0, 0:1, 0:3).

Терзиев просто не се сбори добре. Той взе първата част с 1:0 точки, след като имаше късмет да спечели жребия и да направи захват на крака след края на редовното време, завършило нулев резултат. Във втората и третата част българският борец предостави инициативата на Хатош и бе наказан. С една и съща хватка - минаване отзад и поваляне унгарецът взе по една точка във всеки период, което бе достатъчно за крайния успех с 2:1 части. В последните секунди на третата част дори му бяха дадени още две точки след неумела атака на Терзиев.

Малко по-късно Хатош загуби на полуфиналите от представителя на домакините Денис Царгуш (Русия). Така унгарецът не успя да изтегли българина в репешажите за бронза.

Исмаил Реджеп победи Раймондо Кампаня (Италия) с туш във втората част в първия кръг (1/16-финали) в категория до 66 кг. Интересно е, че Реджеп загуби първия период с 1:3 точки преди да тушира своя съперник във втората част при резултат 7:3 точки.

След това на осминафиналите българският борец загуби най-изненадващо от Хайнрих Барнс (Република Южна Африка) с 0:2 части (0:6, 0:6). Барнс падна на четвъртфиналите от Джабраил Хасанов (Азербайджан) и така не успя да изтегли Реджеп в репешажите за бронза.

При най-тежките - до 120 кг, Димитър Кумчев надделя над Антоан Жауд (Бразилия) с 2:1 части (1:2, 2:0, 2:0) в първия кръг (1/16-финали). След това на осминафиналите загуби от Фардин Масуми (Иран) с 0:2 части (0:2, 0:7).

Масуми пък претърпя поражение на четвъртфиналите от Леван Берианидзе (Грузия) и така не успя да изтегли Кумчев в репешажите за бронза. С това българското участие на Световното първенство по борба в Москва приключи.

Националите се прибират утре в 11.40 часа с три световни титли (Христо Маринов 84 кг класически стил, Станка Златева 72 кг женска борба и Михаил Ганев 84 кг свободен стил). Това е незапомнен успех от 25 години насам.

За последно през 1985-а година сме имали 3 и повече титли в една година - 4 (една в свободния стил Валентин Йорданов 52 кг и три в класическия стил Стоян Балов 57 кг, Живко Вангелов 62 кг и Андрей Димитров 100 кг). Оттогава насам българската борба печелеше няколко пъти по две световни титли в една година. За да достигне отново голям връх през 2010-а - три световни титли.