Международният гросмайстор и бивш селекционер на българския национален отбор по шахмат за мъже Кирил Георгиев стана шампион на Австрия за тази година в състава на Хусек Виена.

Георгиев показа отличен резултат на втора дъска - 3,5 точки от 4 възможни и е с най-голям принос за шампионската титла на Хусек заедно с играещия на първа дъска гросмайстор Накамура - американец от японски произход.

„Отборното първенство на Австрия се провежда на шест дъски и е доста силно, може би заради участието на много чуждестранни шахматисти”, каза българинът пред БТА.

Тази година в първенството на Австрия участваха такива имена като Борис Гелфанд от Израел, бившият претендент за световната шахматна корона Александър Белявски, който от години играе за Словения, унгарският гросмайстор-ветеран Золтан Рибли, както и много представители на така наречената нова шахматна вълна.

Кирил Георгиев е трикратен индивидуален шампион на България за мъже и многократен отборен шампион като състезател на Локомотив Пловдив и Локомотив София.