Световният рекордьор на Кения и действащ шампион Елиуд Кипчоге ще се завърне на тазгодишния маратон в Лондон. Кениецът очаква сериозна конкуренция в лицето на британеца Мо Фара. Кипчоге е трикратен победител в лондонския маратон, като през миналата година завърши на две минути пред европейския рекордьор Фара, финиширал на трето място в първото си състезание, след като се отказа от пистовото бягане, за да се концентрира върху маратона през 2017.

Британецът спечели дебютната си титла в най-дългата дисциплина в Чикаго, а междувременно Кипчоге счупи световния рекорд със 78 секунди на маратона в Берлин, завършвайки за 2:01.39. ,,За мен е огромна чест да се състезавам на маратона в Лондон“, заяви кениецът в свое изявление.

,,Имах забележителна 2018 година, печелейки в Лондон и подобрявайки рекорда в Берлин. Надявам се на също толкова силна 2019“, сподели оптимистично той. ,,Очаквам с нетърпение отново битката с господин Мо Фара. Той е велик шампион и доказа в Чикаго, че може да спечели голям турнир. Ще бъде вълнуващо да се изправим един срещу друг, както и с останалите отлични атлети, които ще вземат участие в маратона“, завърши той.

34-годишният Кипчоге и 35-годишният Фара са на първото място в Световните серии по маратон и могат да триумфират с титлата при успех в Лондон. ,,Ще видим две абсолютни легенди в дългите разстояния да се състезават на 26.2 мили в най-великия маратон в света“, заяви турнирният организатор Хю Брашър. Маратонът в Лондон ще се проведе на 28 април. /БГНЕС