България ще бъде представена от Килиан Албрехт и Никола Чонгаров на първия за сезона слалом за Световната купа в Леви (Финландия) на 15 ноември, съобщи Светльо Костадинов, директор направление Алпийски ски дисциплини към БФСки.

Австриецът с български паспорт пропусна гигантския слалом в Зьолден, за да се съсредоточи към по-добро представяне в коронната си дисциплина слалом във Финландия.

В последната ранглиста на ФИС Албрехт е 36-о място в ранглистата на ФИС в слалома, което му дава добри шансове за изява. Със сигурност обаче Килиан ще стартира с няколко номера по-напред, защото Даниел Албрехт от Швейцария, който е 31-и и Кале Паландер от Финландия, който е 35-и, няма да участват в Леви.

Швейцарецът все още не се е възстановил от тежкото падане в Кицбюел през миналия сезон. Паландер, който е световен шампион на слалом за 1999 година пък обяви, че тренировките в Леви са показали, че оперираният му през 2008-а крак не издържа на натоварванията и пропуска слалома пред родна публика, а и почти сигурно олимпиадата във Ванкувър догодина.

За 20-годишният Чонгаров участието в Леви ще е дебют в старт за Световната купа. На шампионата на планетата за юноши през март тази година той направи фурор, като зае осмо място в слалома и 11-о в суперкомбинацията.

Стартиралият на гигантския слалом в Зьолден Стефан Георгиев пък вече е в Лейк Луис (Канада), където се подготвя за участие в спускането и супергигантския слалом за Световната купа на 28 и 29 ноември.