Християн Тотев е спортист на годината на Шумен. Кикбоксьорът от клуб „Шуменска крепост" заслужи отличието, спечелвайки най-много гласове в анкетата за спортист на 2012 г. на община Шумен. През състезателната година Тотев записа много успехи - постигна 3-то място на Световното първенство за младежи, стан и републикански шампион в стил „лоукик". Отличието му бе връчено от кмета на Шумен Красимир Костов, който му пожела нови спортни успехи.

За треньор на годината бе избран наставникът на Тотев Галин Методиев. Призът отбор на 2012 бе присъден на мъжкия хандбален отбор, завършил втори в националния шампионат и втори в турнира за Купата на България.

Спортистът на годината заяви, че е щастлив от спечелената награда. „Годината не бе трудна, а успешна, надявам се за напред да има и други такива постижения", допълни Тотев.

Галин Методиев заяви, че е изненадан от избора му за най-добър треньор в Шумен за 2012 г. „Тази година бе много успешна за клуба ни, да се надяваме, че през следващата ще имаме и световен шампион", пожела си Методиев.

По време на церемонията бяха отличени и младите спортни надежди на Шумен, награда получи и спортистът ветеран на 2012 г. Недялка Бакалова.

Ето и пълната десетка спортисти, отличени в тазгодишната класация:

1. Християн Тотев - кикбокс

2. Ферди Назиф - вдигане на тежести

3. Марк Червенков - карате

4. Таня Вълчева - фехтовка

5. Айсун Адем - карате

6. Желязко Димитров - конен спорт

7. Шенол Шемшидинов - лека атлетика

8. Аспарух Атанасов - конен спорт

9. Ивелина Петрова - карате

10. Христо Атанасов Марин Иванов - автомобилизъм

Кикбоксьорът Християн Тотев е спортист на годината на Шумен