Киев ще почерпи от опита на София като европейска и световна столица на спорта. Това стана ясно при посещението на зам.-кмета на украинската столица Олена Ховорова в България. Ховорова е бивша елитна лекоатлетка, олимпийска медалистка от Сидни 2000. В Австралия тя печели бронз в тройния скок и стъпва на почетната стълбичка заедно с олимпийската шампионка Тереза Маринова.

В рамките на посещението сега в България Ховорова и придружаващата я Анна Билокин – началник отдел „Международно сътрудничество“ към Киевска градска администрация, се срещнаха със зам.-председателя на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев и с Десислава Темелкова, директор на дирекция „Спорт и младежки дейности“ към Столична община. В разговора бяха обсъдени добрите практики в областта на спорта, които могат да са взаимополезни. Гостите от Украйна бяха силно заинтересовани от опита на София като европейска и световна столица на спорта, от активностите на хората от третата възраст чрез клубовете за здраве и активно дълголетие и от организацията на ученическите игри. Домакините на срещата пък бяха впечатлени от дейността на Киевската градска администрация по програма „Активни паркове“.  

Дискутирана бе възможността 50 украински деца да пристигнат на двуседмична подготовка у нас – това са бъдещи спортни звезди в хокея на лед, волейбола, атлетиката и др. Киевските ученици ще получат като подарък от столицата на България основни спортни уреди и пособия за оборудването на част от спортните салони в украинската столица, става въпрос за обръчи, бухалки, топки…

„Искам да изкажа огромната ни благодарност за това, че страната ви приема част от прокудените от войната украински граждани. Подготвителен лагер за украинските деца тук ще бъде от полза дори само за това, че учениците ни ще могат да се наспят спокойно. Никога няма да забравим протегнатата от вас ръка в труден за нас момент. В сърцето ми още е жив споменът от надпреварата с Тереза Маринова в Сидни 2000, за мен е чест, че стъпихме заедно на олимпийската стълбичка,“ заяви Ховорова.

В Австралия преди 23 години Ховорова грабва бронза с 14,96 метра, среброто е за рускинята Татяна Лебедева с 15,00 метра, а Тереза Маринова печели олимпийско злато с 15,20 метра от първия опит.