Кейти Ледецки спечели четвърта поредна световна титла по плуване в дисциплината 1500 метра свободен стил на първенството в Будапеща. Ледецки в нито един момент не изглеждаше под напрежение за своето първо място и завърши с време 15:30.15 минути, едва 10 секунди по-слабо време от собствения си световен рекорд от 2018-а година. За да бъде доминацията на отбора на САЩ пълна, второто място също е за американка – Кейти Гримс.

16-годишната Гримс, която получи поздравления най-напред от шампионката, се превърна във втората най-млада медалистка на 1500 метра свободен стил след самата Ледецки при първата й победа през 2013-а.

Днешното златно отличие за Кейти Ледецки е 17-о за нея на Световно първенство. Също така тя е спечелила същата дистанция през 2015-а и през 2017-а година, както има и титли на 800 и на 400 метра.

Единствено нейният сънародник Майкъл Фелпс е печелил поне четири златни медала в три различни дистанции на Световно първенство.

Времето на Гримс е с 14.74 секунди след това на именитата си сънародничка. Австралийката Лани Палистър завърши на 3-о място, изостанала на 18.81 от Ледецки. За австралийския отбор това е първи медал в тази дисциплина. 1500 метра свободен стил при жените до днес беше единствената дисциплина, в която австралийка не беше стъпвала на подиума.

Италианката Симона Куадарела, която даде най-бързото време в квалификациите, остана на повече от минута и се нареди на 5-о място.

По-рано днес румънецът Давид Поповичи постави световен рекорд за младежи в дисциплината 200 метра свободен стил. Румънският талант завърши първи с време 1:43.21 минути. Той завърши с повече от 1 секунда пред Хван Сун-У от Република Корея. Актуалният олимпийски шампион Том Дийн от Великобритания се нареди на 3-о място.