Казахстанецът Евгений Гидих от "Вино 4-Евър" спечели първия етап на 65-ата колоездачна Обиклока на България. 20-годишният Гидих, който кара за клуба на казахстанската легенда Александър Винокуров - олимпийски шампион от Лондон 2012 и победител във Вуелтата на Испания през 2006 година, беше най-бърз по 205-километровото трасе от София до Пловдив.  

Той пресече финалната линия пред спортна зала "Колодрума" за 4:37.02 часа, като изпревари във финалния спринт Матео Малучели (Италия) от "Униеуро", трети е Мартин Отоничар (Словения) "Делио Галина".  Група от четирима колоездачи, в която бяха украинците Виталий Бутс Андрий Братащук от отбора на "Клос", беларусинът Евгений Собал от "Минск Сайклинг Тийм" и турчинът Мустафа Саяр от "Торку Шекерспор", атакува веднага след Елин Пелин и караха пред основната група над 130 километра, като на моменти преднината им беше повече от 4 минути.

Те обаче не издължаха и бяха застигнати 20-ина километра преди финала. Четиримата обраха всички премии в етапа, като Бутс е лидер в класацията за активност, а Братащук води в подреждането за най-добър катерач. Общо 95 състезатели от 16 отбора застанаха на старт в София./БТА