Домакинството на Каварна за световното по полумаратон през октомври 2012-та е историческо за леката ни атлетика. Досега не е гласувано доверие на България за състезание от този ранг за мъже и жени. Най-голямото първенство в царицата на спортовете досега у нас е световното за юноши и девойки в Пловдив в началото на 90-те.

Кметът на Каварна със сигурност ще направи отлична организация, която ще гарантира спечелването на следващи престижни шампионати. Въпросът е дали босът на федерацията ще успее да представи боеспособни наши атлети, които да не участват само на Кубертеновия принцип. Хубаво е да взимаме такива състезания, но още по-добре би било да имаме и достойни атлети в комбинация.

- България за първи път ще е домакин на събитие от такъв ранг. Искам да изкажа своите специални благодарности към кмета на Каварна Цонко Цонев за всичко което е направил, но искам да го уверя, че Световното първенство по полумаратон ще е най-голямото нещо което е направил за Каварна”.- твърди шефът на леката атлетика Добри Карамаринов.

Според Цонев изборът на Каварна от ИААФ е поредното голямо признание за града.

Средствата, инвестирани в шампионата, могат да бъдат залог за популяризиране на спорта сред младите. Още кънтят в ушите ми думите на един голям български треньор, който призна, че му е трудно да накара тийнейджърите да тренират на стадиона. Ако видят едно голямо и хубаво състезание на живо, може пък да се запалят куп деца, които с охота ще искат да се занимават с лека атлетика. ПР- ът си струва, иначе съвсем няма шанс да върнем престижа и авторитета на школата. Видя се, че атлети- звезди като Стефка Костадинова и Христо Марков отдавна нямаме, да пробваме със състезания.

Българската делегация заедно със Сър Себастиан Коу

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов получава поздравления за избора на Каварна лично от босът на ИААФ Ламин Диак