Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов официално връчи на кмета на Каварна Цонко Цонев лицензите от Международната федерация (IAAF) на трасето в Каварна за провеждане на състезания от най-висок ранг за маратон и за полумаратон.

На Балканите още само в Истанбул и Белград има такива трасета. Цонев обяви, че тази година маратонът за Наградата на Каварна на 8 май ще бъде още балкански шампионат и държавно първенство.

Общият награден фонд е 55 000 долара, който ще бъде разпределен между 8-те най-добри мъже и жени, а се обмисля да има специална премия за атлета, който даде време под 2:09 часа. Победителите ще получат между 8 и 10 хиляди долара. Общият бюджет на маратона ще бъде 100 000 долара. В него ще има състезатели от поне 25 страни.

Маратонът ще съвпадне с празника на Каварна 5-6 май и затова ще има голямо шоу с музика, спорт и мажоретки. Олимпийските шампиони на троен скок Христо Марков и Тереза Маринова ще присъстват на бягането.

Каварна ще кандидатства за домакинството на световното първенство по полумаратон през 2012 година, но всичко зависи от държавната подкрепа. Затова предстои среща с министъра на спорта Свилен Нейков.

Крайният срок за подаване на заявки е началото на май. Карамаринов заяви, че тази година е много наситена от престижни международни прояви, като главните приоритети за националните ни състезатели са Световното първенство в зала в Доха от 12 до 14 март и Европейското първенство в Барселона от 26 юли до 1 август.

Най-добрите ни атлети вече се готвят за първите стартове през сезона - държавното първенство в зала в края на януари в София и балканското в Атина на 20 и 21 февруари.

На 19 и 20 юни е европейското отборно първенство в трета дивизия в Малта, като целта на най-добрите ни атлети е България да се класира на първо място и да се изкачи в по-горната втора дивизия.

На 4 юли нашата страна е домакин на Европейското първенство по планинско бягане в Сапарева баня.

Президентът на родната централа има и много ангажименти като делегат и наблюдател в Европейските отборни и индивидуални първенства, а той е първият българин, който е избран за тийм-мениджър на мъжкия отбор на Европа в Световната купа през август.