Редица известни личности приеха за своя каузата на фондация Wings for Life и организираното световно бягане Wings for Life World Run

Всички те ще приемат за своя мисия уврежданията на гръбначния мозък да станат напълно лечими.

Aктьорът Стефан Щерев, Александра Жекова – олимпийската състезателка на България в сноуборд дисциплината бордъркрос и бегачът Кирил Николов-Дизела, който през 2015 г. успя да пробяга разстоянието Ком-Емине за рекордното време от 4 дни, 13 часа, 5 мин и 30 сек, с радост приеха да бъдат едни от посланиците на каузата. 

Към тях се присъединяват българският атлет на Red Bull – парапланеристът Веселин Овчаров и едни от най-добрите родни бегачи: Андрей Гридин и Шабан Мустафа, и двамата със значими постижения в света на бягането както в България, така и извън границите на страната ни.

Весо Овчаров

Освен всички тях, каузата на Wings for Life ще подкрепят и двама много специални български спортисти. Те са двама заслужили хора с постижения извън стандартния спортен етикет и протокол. Почти една и съща трагедия връхлита първо единия, после – другия и, с различно ниво на травми, ги приковава към инвалидни колички. Лица на кампанията Wings for Life World Run ще бъдат и Иван Кожухаров и Владимир Гюров – алпинист и колоездач.

Шабан Мустафа и Веселин Овчаров за  поредна година ще бъдат сред благодетелите на каузата. В миналогодишното издание на Wings for Life World Run Шабан Мустафа се включи в каузата, като бяга за тези, които не могат в Измир, Турция. Весо Овчаров, пък е силно ангажиран към каузата и привлече към себе си приятели и отбора си Fly the Earth, с които бягаха заедно в Wings for Life World Run през 2015 година в Букурещ, Румъния.

Заради уникалния формат на събитието, всички приели каузата гръбначните увреждания да станат напълно лечими, могат да бягат заедно, независимо къде по света се намират. Бяганията започват точно в 11:00 часа UTC (14:00 българско време), което означава, че Wings for Life World Run се провежда едновременно в десетки държави по цялото земно кълбо. Благодарение на специално създаденото за събитието приложение Wings for Life World Run App пък, всеки може да бяга за каузата дори да се намира далеч от организирано бягане, като резултатът му ще бъде включен в генералното класиране сред всички участници по света.

В София всички ние ще можем да бягаме за каузата с отбора на Run BG на 7-и май в Борисовата градина. Илиян Лазаров, създател на Run BG, е също едно от лицата, които подкрепиха каузата на фондацията Wings for Life и които активно помагат мисията ѝ да бъде разпространена сред повече хора.

За фондация Wings for Life/ „Крила за живот“:

Wings for Life / „Крила за живот“ е неправителствена изследователска фондация, основана през 2004 година от Дитрих Матешиц и двукратния световен шампион по мотокрос - Хайнц Кинигаднер. Целта на фондацията е да намери лек за гръбначните увреждания, които засягат повече от 3 милиона души по света, парализирани вследствие на травма, и 130 000 нови пациенти всяка година, пострадали вследствие на пътно-транспортни произшествия, падания или спортни инциденти. „Крила за живот“ финансира 82 изследователски проекта в световен мащаб и работи с екипи от всепризнати и уважавани институти като Cambridge University (Великобритания), Harvard Medical School (САЩ), Karolinska Institute (Швеция), Шарите Берлин (Германия).