Катар обяви намерението си да приеме състезанието Тур дьо Франс през 2016-та година, предава Reuters. Това би значило, че за пръв път веломногодневката може да премине извън територията на Европа.

По думите на източник от правителството на страната идеята е на емира на Катар. Вече се обсъждат детайлите около провеждането на надпреварата в азиатското емирство.

Местните власти гарантираха, че ще намерят начин да решат проблема с горещините по време на етапите, които биха застрашили здравето на колоездачите. Те заявиха, че по трасетата ще разположат специални пунктове за разхлаждане и освежаване на спортистите. Един от най-големите спонсори и официален превозвач на Тур-а е именно катарската авиокомпания Qatar Airways, която ще несъмнено ще спомогне за логистиката на състезанието. Иначе финалът на Тур дьо Франс ще бъде в Париж, като само първите етапи ще са в Катар.

Известно е също така, че ней-престижната велосипедна надпревара през 2012-та ще стартира в белгийския град Лиеж, а три години по-късно началото ще бъде дадено във италианския град Флоренция.
Амбицията да дадат старт на многодневката изявиха Барселона, Единбург, както и други градове от страните Холандия, Англия, Германия и Австрия.