Каталунските спортисти и отбори не възнамеряват да напускат испанските първенства и турнири, в които участват, съобщават регионалните издания.

Президентът на Каталуня Карлес Пучдемон се очаква да обяви едностранна декларация за независимост след оспорвания референдум на 1 октомври. Обстановката в Барселона е напрегната преди заседанието на каталунскя парламент, насрочено за 18 ч. във вторник.

Каталунската полиция Мосос д'Есквадра затвори за посетители парк в Барселона, където се намира сградата на регионалния парламент.

Различните каталунски спортни федерации не възнамеряват да напускат надпревари, в които участват в момента, въпреки очакванията за обявяване на независимост.

Каталунската федерация по футбол ще продължи работата си под ръководството на испанската, което на практика означава, че се очаква футболните отбори на Барселона, Еспаньол и Жирона да запазят текущия си статут в Ла Лига.

Баскетболната федерация на Каталуня също не планира да напуска испанската и отборите на Барселона и Ховентут също се очаква да продължат участието си в Лига Ендеса.

Това в пълна степен важи и за каталунските спортисти, които участват в индивидуалните състезания на Испания.