Кастер Семеня защити титлата си на 5000 метра на шампионата по лека атлетика на Южна Африка и потвърди, че няма да се опитва да се класира за спринта на 200 метра на Игрите в Токио.

Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра не може да се състезава за предпочитаната от нея дистанция, като отказа да се съобрази с решението на Световната атлетика, според което спортистите с разлики в сексуалното развитие трябва да намалят естествено високите си нива на тестостерон.

Според правилото, атлетки с XY хромозоми, които имат различия в сексуалното развитие и по-високи нива на тестостерон от 5 наномола на литър, могат да се състезават в бяганията от 400 метра до 1 миля, само ако приемат специални лекарства за редуциране на нивата на тестостерон.

Тя е отнесла този спор до Европейския съд по правата на човека, но изглежда малко вероятно да има резултат преди началото на олимпийските игри на 23 юли.

"Трябваше да проучим дали може да се състезавам на 200 метра през следващите пет години. Това всъщност не беше в наша полза. Остарявам, страхувам се да не разкъсам мускулите си. Трябваше да седнем и да се уверим, че решението, което вземаме, има смисъл", каза атлетиката.

Семеня спечели финала на 5000 метра в Претория за 15:52.28 минути, далеч извън олимпийския норматив за автоматична квота 15:10.00, макар че беше на голяма надморска височина, което значително затруднява състезателите.

"Щастлива съм от това, което правя, забавлявам се. Тренирам всеки ден без стрес", каза тя и добави, че се надява да участва на състезания в Европа това лято.

"Сега всичко е, за да се забавлявам. Постигнах всичко, което исках, бях във всички основни заглавия, вдъхновяващи младежта. За мен не става въпрос за това да бъда на Олимпийските игри, а да съм здрава и да тичам с добри времена, да съм на пистата възможно най-дълго", добави Семеня.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.