Олимпийската шампионка на 800 м Кастер Семеня отвежда битката си със Световната атлетика до Европейския съд за човешки права, съобщиха адвокатите й.

Законовите действия идват две години, след като Световната атлетика през 2018 наложи забрана на Семеня и другите с различия в сексуалното развитие (ДСД) от състезания между 400 м и миля, освен ако не взимат субстанции за редуциране на тестостерона. 

"Ще заведем дело срещу Световната атлетика до Европейския съд за човешки права. Оставяме с надежда, че Световната атлетика ще види грешката, която е направила, и ще промени решението си, което възпрепятства г-жа Семеня от състезателна активност“.

Двукратната олимпийска шампионка, която обеща да се бори срещу забраната, преди неуспешно обжалва пред Спортния арбитражен съд (КАС) и Швейцарския федерален трибунал (СФТ). 

29-годишната Семеня, която е с високо ниво на тестостерон поради ДСД, се идентифицира като жена и се състезава като жена. Но за Световната атлетика, жени с мъжествени атрибути като Семеня имат несправедливо предимство – позиция, която е горещо оспорвана от южноафрикански официални лица. Парламентът, Комисията по защита на човешките права в Южна Африка и южноафриканската комисия за полово равенство са сред тези, които защитават Семеня.

Все още не е ясно дали Семеня ще пробяга дистанцията на Игрите в Токио следващата година, когато се състезава за Атлетическата федерация на Република Южна Африка.