Кастер Семеня заяви, че Международната федерация по лека атлетика (IAAF) е нарушила правилата за конфиденциалност преди изслушването й в понеделник, където тя се бори за своето бъдеще в атлетиката. Южноафриканката, която е двойна олимпийска шампионка на 800 метра гладко бягане, се бори с новите правила на ИААФ, които са насочени към намаляване на нивата на тестостерон при хиперандрогенните спортисти.

Жалбата, която се изслушва в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, Швейцария, би могла да бъде забележителен случай за спорта с широкообхватни последици. Семеня смята, че ИААФ е нарушила правилата за конфиденциалност на изслушването, след като обяви имената на петима експерти, които ще свидетелстват по делото.

"Арбитражните производства подлежат на строги разпоредби за конфиденциалност и тази информация не бива да се предоставя", заявиха в понеделник адвокатите на Семеня. "Г-жа Семеня вярва, че прессъобщението на ИААФ е явно нарушение на разпоредбите за поверителност, които са били организирани в опит да се повлияе на общественото мнение при обстоятелства, при които ИААФ е знаел, че г-жа Семеня няма да бъде готова да отговори, защото изпълнява задълженията си за конфиденциалност", допълват още адвокатите на атлетката.

"В интерес на справедливостта г-жа Семеня повдигна този въпрос пред CAS и получи разрешение да публикува публично информация, отговаряща на прессъобщението на IAAF, включително разкриване на експертите, които свидетелстват в подкрепа на делото на г-жа Семеня. Тази информация ще бъде публикувана утре", се казва още в съобщението.

Все още няма официален отговор от ИААФ дали твърденията на Семеня са верни. Иначе новите правила на ИААФ предвиждат, че жените с повишен тестостерон трябва да приемат лекарства, за да намалят нивото си, преди да бъдат допуснати да се състезават, но само при бягания на средно разстояние между 400 и 1500 метра, където се твърди, че предимството е най-чувствително.

Предишният опит на Международната федерация да регулира тестостерона при жените спортисти се провали, след като Спортния арбитражен съд обяви, че не е получил достатъчно доказателства, че хиперандрогенните спортисти получават значително предимство поради броя на тестостерона в тялото си. Сега от ИААФ твърдят, че разполагат с нужните доказателства, но се смята, че Семеня ще доведе експерти, които да докажат пропуски в изследванията по време на изслушването, което е от 18 до 22 февруари.

Правилата бяха на път да влqзат в сила на 1 ноември миналата година, но отложени до 26 март заради законните действия от страна на Семеня. Говорейки през юни, тя нарече правилото ,,несправедливо“, добавяйки: ,,Просто искам да се състезавам така, както съм родена“. Като 18-годишна, тя бе запитана да си направи тест за определяне на пола, но резултати така и не са били обявени официално от тогава. /БГНЕС