След цял ден в откъсване датчанинът Каспер Асгрен от отбора на Соудал Куик-Степ спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция - 185 километра от Мутиер до Бург-ен-Брес.

Днешният равнинен етап предполагаше победителят да бъде излъчен в масов финален спринт в Бург и такъв се състоя, но тримата бегълци - Асгрен, Паскал Енкхоорн (Нидерландия/Лото Дестини) и Йонас Абрахамсен (Норвегия/Уно Екс Про Сайклинг) успяха да издържат и да заемат позициите на подиума от първа до трета.

Тримата, заедно с белгиеца Виктор Кампенаертс (Лото Дестини), бяха държани на дистанция от около една минута в течение на целия етап от основната група, но с много здрави смени бегълците успяха да запазят крехкия си аванс до самия край.

Времето на победителя Асгрен бе 4 часа, 6 минути и 48 секунди, каквото съдиите присъдиха и на цялата основна група. От нея най-напред завърши носителят на "зеленото трико" Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк). Белгиецът, който има четири етапни победи от началото на Обиколката, показа, че в момента няма кой да го бие в чист спринт, но изоставането на групата не му позволи да вземе нещо повече от четвъртото място.

Все пак той добави още 29 точки към сметката си за "най-активен състезател" и вече има 352 - с точно 150 повече от датчанина Мадс Педерсен (Лидл-Трек), който е втори в тази класация.

Равнинният характер на днешния етап не предложи никакви изненади в борбата за генерално класиране и там убедителен лидер остава друг датчанин - Йонас Вингегор. Състезателят на Йъмбо-Висма запазва "жълтото трико" с преднина от 7:35 минути пред втория Тадей Погачар (Словения/ОАЕ) и общо взето просто трябва да финишира в оставащите три етапа, за да спечели за втора поредна година най-престижното колоездачно състезание в света.

Италианецът Джулио Чиконе пък запазва "бялото трико на червени точки" за най-добър катерач. Колоездачът на Лидл-Трек има 88 точки, с шест повече от втория Феликс Гал (Австрия/AG2R) и със седем пред третия Вингегор.

В петък е 19-ият етап от Обиколката на Франция, който с хълмистия си характер отново ще бъде много удобен за атака на някой от откъсналите се колоездачи. Дистанцията, която трябва да бъде измината, е 172,8 километра от Мойран до Полини.