Шахматната легенда Гари Каспаров изрази възмущението си от позицията на Руската федерация, която подкрепи кандидатурата на Кирсан Илюмжинов за президент на ФИДЕ.

Според Каспаров, във федерацията не са обсъждали въпроса за поддържката на настоящия бос на Международната федерация и Аркадий Дворкович еднолично е взел това решение.

"Руската федерация и Аркадий Дворкович, това не е едно и също, смятам аз. Доколкото ми е известно, Федерацията не е обсъждала въпроса за подкрепа на кандидатурата на Илюмжинов. Това е еднолично решение на Дворкович и аз намирам неговото заявление като възмутително. Резултатите от управлението на Илюмжинов са известни. Шахматът се намира в нелеко положение сега, говоря дипломатически. 15 години на тази управа - това е повече от достатъчен срок, за да се убедим как стоят нещата в шахмата. Понастоящем аз обикалям много по света и знам - много шахматисти и много шахматни федерации искат промени. Смятам, че Анатолий Карпов може да осигури тези промени", казва Каспаров.

В същото време Илюмжинов благодари за подкрепата в официално писмо до Аркадий Дворкович, председател на Надзорния съвет на Руската федерация.