Руският опозиционер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров съобщи, че е бил извикан днес от полицията, която го обвинява, че е ухапал полицай в петък в Москва. За това деяние той може да бъде осъден на пет години лагер.

"Трябва да ме разпитат за предполагаемата ми агресия срещу полицай. След това Следственият комитет към руската прокуратура ще трябва да реши дали да започне разследване срещу мен", заяви Каспаров в комюнике, публикувано на сайта му Kasparov.ru, цитиран от БГНЕС.

Бившият шампион беше арестуван в петък в Москва по време на протест в подкрепа на Пуси Райът близо до съда, който осъди трите млади жени от групата на по две години лагер заради изпятата от тях "пънк молитва" срещу Владимир Путин в катедралата "Христос Спасител".

Каспаров трябва да се яви в 8 ч по Гринуич в полицейски участък в центъра на Москва, където беше отведен и след задържането му в петък. Той беше освободен няколко часа по-късно. Според руското законодателство за нападение на полицай са предвидени санкции от глоба в размер на 200 000 рубли (около 5000 евро) до пет години лагер.

"В много видеа, разпространяващи се в интернет, може да се види, че полицаи ме задължаха в момент, когато говорех с журналисти и след това ме удариха", съобщава Каспаров и уточнява, че е подал иск заради незаконно задържане и злоупотреба с власт от страна на полицията. "Много видеозаписи и снимки опровергават отправените ми обвинения от полицията, според която съм нападнал полицай и съм го ухапал по ръката. Във видеата няма никакво доказателство за ухапване или нараняване на полицая, нито каквато и да било реакция от негова страна. Тези обвинения са безпочвени и във всяка страна, разполагаща с независимо правосъдие, те биха били незабавно отхвърлени", посочва Каспаров.