Американският гросмайстор Фабиано Каруана остава начело в класирането и след десетия кръг на "Турнира на претендентите", който ще определи съперника на норвежеца Магнус Карлсен в мача за световната титла по шахмат.

25-годишният Каруана направи реми с черните фигури с азера Шахрияр Мамедяров в партия, противопоставяща двамата лидери в класирането. Срещата бе доста интересна, като Каруана нямаше как да реализира предимството си от качество в ендшпила и в крайна сметка се стигна до позиция цар срещу цар след 58 хода игра. Със спечелената половин точка Каруана събра 6,5, докато Мамедяров е с 6. Партиите Дин Лижен (Китай) - Уесли Со (САЩ) и Александър Гришчук (Русия) - Сергей Карякин (Русия) също завършиха реми.

Единствено срещата между Владимир Крамник (Русия) и Левон Аронян (Армения) завърши с победител, който бе руският гросмайстор. В класирането трети след десетия кръг е Гришчук с 5,5 точки, докато четвърти и пети са Лижен и Карякин с по 5 точки. В днешния единадесети кръг Каруана играе с белите с Крамник, Мамедяров е с черните срещу Со, Дин играе с Гришчук, а в последната партия се срещат Аронян и Карякин. "Турнирът на претендентите" продължава до 28 март, а наградният фонд на състезанието е 420 000 евро./БТА