Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен /Норвегия/ и претендентът за титлата Вишванатан Ананд /Индия/ споделиха нетърпението си преди мача за световната титла, който ще се състои в Сочи. Първата партия от мача е днес, събота.

„Голямо благодаря за поканата в Русия“, каза световният шампион Магнус Карлсен. „Аз с нетърпение очаквам началото на партиите. И благодаря на всички журналисти, които проявиха интерес към нашия мач. За мен няма никакво значение кой се смятаза фаворит преди началото на мача. Всичко ще се реши, когато ние седнем зад дъската“, добави той.

„На мен също ми е приятно да играя в Русия“, каза Вишванатан Ананд. „Преди в продължение на 18 години играех само в Москва, но в последно време бях в три нови града. И аз очаквам с нетърпение началото на двубоя“, коментира още Ананд.

Магнус Карлсен стана световен шампион през ноември миналата година, побеждавайки носителя на титлата Вишванатан Ананд с 6,5:3,5 точки в мач, игран в Индия. През 2014 година Ананд получи правото да играе в мача за титлата, спечелвайки турнира на претендентите.

Мачът за световната титла е в 12 партии, в случай на равен резултат - 6:6 точки, ще се играе тайбрек до излъчване на световния шампион. /БТА