Лекоатлет номер 1 на 20-и век Карл Луис (САЩ) постави под съмнение резултатите на тройния олимпийски шампион Юсейн Болт (Ямайка), въпреки че не си позволи да отправи директни допинг обвинения спрямо него.

"Болт може да е най-големият спортист за всички времена, но човек трябва да е глупак, ако не си постави въпроса: как е възможно да бягаш 100-те метра за 10,03 секунди и само година по-късно - за 9,69 секунди, заяви Луис. Не искам Болт да ми разказва колко е голям и само две години по-късно да бъде хванат (със забранени вещества). Нека да бъдем реалисти и да прегледаме следния списък: Бен Джонсън, Джъстин Гатлин, Тим Монтгомъри, Тайсън Гай и двамата спринтьори от Ямайка - Юсейн Болт и Асафа Пауъл. Шестимата имат резултати под 9,80 секунди, но половината от тях дадоха положителни резултати", каза още 47-годишният

Луис. Големият Карл е горд, че в момента в Америка съществува най-строгият допингконтрол. "Страни като Ямайка нямат програма за внезапни допингпроверки. Ето защо техните състезатели месеци наред не се проверяват", подчерта американецът. Карл Луис отговори и на президента на ИААФ Ламин Диак, който оцени по-високо постиженията на Юсейн Болт в Пекин 2008 в сравнение с това, което направи самият той в Лос Анджелис 1984. Тогава Луис спечели четири титли, но постави само един световен рекорд.

"Изпратих е-mail на Диак и му казах, че греши. Един от проблемите на нашия спорт е, че се придава твърде голяма тежест на световните рекорди. Спортът на първо място трябва да е просто състезание и победата е по-важна от рекорда", каза още Луис.