Патрик Махоумс и Травис Келси изнесоха изключително първо полувреме, а защитата на Канзас Сити Чийфс затвърди доминацията си през втората част и шампионите в Националната футболна лига на САЩ (НФЛ) победиха със 17:10 първия сийд в конференцията Балтимор Рейвънс за четвъртото си участие на Супер Боул в последните пет сезона.

В мача за титлата Чийфс ще се изправят срещу Сан Франциско 49ърс, който надделя трудно с 34:31 срещу Детройт Лайънс. 58-то издание на Супербоул ще се проведе на 11 февруари на "Алиджиънт Стейдиъм" в Парадайс, Невада. Изпълнител на почивката на мача ще бъде американският рапър Ъшър.

Махоумс, куотърбек на Канзас Сити и миналогодишен MVP, завърши 30 паса за 241 ярда и един тъчдаун, който подаде още в първия драйв на Чийфс в ръцете на Травис Келси. Тайдендът на Канзас Сити направи поредния си голям плейофен мач и финишира със 116 ярда от 11 хващания, като с тях той вече има 152 уловени топки извън редовния сезон и една повече от доскорошния рекордьор Джери Райс.

Чийфс отбелязаха всичките си точки през първото полувреме, след което водеха със 17:10. Двата отбора така и не записаха повече успешни драйвове в шокиращо силното за двете защити второ полувреме, в което Балтимор направи ключови търноувъри - фъмбъл на уайдресийвъра Зей Флауърс на инчове от ендзоната и интерсепшън на най-вероятния MVP за сезона Ламар Джаксън. Куотърбекът на Рейвънс записа 272 ярда в края на силния си сезон, но отново не успя да стигне до мечтания Супер Боул.

Така Чийфс се класираха за Супер Боул, който ще бъде проведен на 12 февруари от 1:30 часа българско време на "Алиджънт Стейдиъм" в Лас Вегас. Шампионите ще опитат да защитят титлата си от миналата година, което не е правил нито един отбор от 2004-2005. Тогава поредни трофеи спечели Ню Ингланд Пейтриътс, воден от най-добрия за всички времена Том Брейди.

Куотърбекът Брок Пърди подаде за 267 ярда и тъчдаун, а Сан Франциско 49ърс преодоля пасив от 17 точки на полувремето и победи Детройт Лайънс с 34:31. Найнърс върнаха изоставането си в рамките на осем минути в началото на второто полувреме и така получиха възможност за отмъщение срещу Чийфс, които ги победиха на Супер Боул преди четири години.

Рънингбекът Крисчън Макафри записа два тъчдауна по земя за Сан Франциско, а неговата резерва Илайджа Мичъл отбеляза от три ярда 34:24 само 3:02 минути преди края. Така Найнърс прескочиха финала на конференцията си, който загубиха в предните два сезона.

Куотърбекът Джарет Гоф завърши с 273 ярда и един тъчдаун при поражението на Детройт, който по пътя към финала в НФК отстрани Супер Боул претендента Далас Каубойс за първата си плейофна победа от 1992 насам. / БТА