20 от най-силните индивидуални гимнастички в света и 11 ансамбъла от 17 държави ще участват в Световната купа по художествена гимнастика, категория А, която ще се проведе от 2-ри до 5-ти май в "Арена Армеец" в София.

Сред подалите заявки са трите най-силни състезателки на Русия - олимпийската и трикратна световна шампионка Евгения Канаева, миналогодишната победителка в Световната купа в София Дария Кондакова и Дария Дмитриева.

България ще бъде представена от Силвия Митева, Мария Матева и националният ансамбъл.

В София ще бъдат още Делфин Леду (Франция), Нета Ривкин (Израел), Жулиета Канталупи (Италия), Анна Алябиева (Казахстан), Йоана Митрош (Полша), Юляна Трофимова (Узбекистан), Алина Максименко (Украйна), Джана Ризатдинова (Украйна) и други.

От 3-ти до 5-ти май успоредно със Световната купа ще се проведе състезание "Дънди къп" за девойки, жени и ансамбли. В него ще участват 33 индивидуални гимнастички и 4 ансамбъла от 17 страни.

Световната купа е с награден фонд 40 хиляди швейцарски франка, а турнира "Дънди къп" - 10 хиляди евро.

Генерален спонсор на Световната купа е международната минна компания Дънди Прешъс Металс. Преди седмица компанията е подписала договор като основен спонсор на БФХГ. Контрактът е до края на годината. Дънди Прешъс ще финансира и подготовката на националния отбор за олимпиадата в Лондон, информира БТА.

"Компанията с гордост продължава да подкрепя един от най-успешните и обичани български спортове. Правим това с желание и убеденост, че 2012-та година ще бъде записана със златни букви в историята на българската художествена гимнастика", каза Алекс Нестор, директор "Корпоративни и външни отношения" на Дънди Прешъс Металс. Официалното откриване на Световната купа е на 4-ти май от 17.50 часа.

За Световната купа в София специално пристига и президент на компанията Джонатан Гудман.

"За нас е важно да има съпричастни фирми и хора, които да помагат на спорта. Затова сме много благодарни на Дънди Прешъс", добави Мария Гигова, президент на БФХГ.

"Г-н Алекс Нестор не само финансово помага на спорта. Той се интересува от всичко, което се случва с нашите гимнастички. Ако имаше още малко хора като вас българския спорт шеще да бъде на друго ниво. Световната купа в София ще бъде най-силната Световна купа през тази година", добави Илиана Раева, главен треньор на националните отбори по художествена гимнастика.

Световната купа се организира и с подкрепата на Министерството на физическото възпитание и спорта като на пресконференцията присъства заместник-министър Лазар Каменов.

Билети с цени от 3, 5 и 9 лева ще има само за финалите на Световната купа на 5-ти май от 16.00 до 19.00 часа. В останалите дни входът за зрители е свободен. Билетите ще бъдат пуснати за продажба в края на тази седмица.

В София ще пристигне и председателят на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Мария Шишковска, която ще бъде наградена по повод 40 години съдийска кариера.

В България ще пристигнат и 12 от 16-те неутрални съдии, които ще съдийстват на олимпийските игри в Лондон.

На Световната купа ще бъдат поканени и всички деятелки на този спорт в България. Подготвени са и специални награди за публиката.