България приеме 9-те най-добри ансамбъла за Световната купа във Варна. Това ще бъде генерална репетиция за грациите ни преди Летните олимпийски игри в Пекин. В морската ни столица вероятно само няма да дойдат ансамблите на Китай и Япония, но ще видим на живо останалите конкуренти на българките като Русия, Италия, Беларус и Испания.

„За съжаление на Световната купа във Варна от 23 до 26 юли ще си проверим конкуренцията и кой какво е свършил. Казвам за съжаление, защото периодът между Купата и Пекин е много малък и няма време за промени. Дори да видим някакви зашеметяващи неща при другите, ние не можем да направим нищо. Колкото повече работим, толкова по-добре изглеждат нашите съчетания. Направихме малки корекции след Европейското и още повече наситихме двете си композиции. Момичетата малко се изнервиха, но стана по-ефектно. Силно се надявам да имаме късмет и да си изпълним нещата, както трябва”, сподели пред Гонг треньорката на родния ансамбъл Адриана Дунавска.

Продължава подготовката в Бургас на Зорница Маринова, Йолита Манолова, Цвета Кусева, Татяна Тонгова, Мая Пауновска и Йоана Танчева. Под ръководството на Дунавска и помощничката й Мариела Пашалиева, грациите се потят почти денонощно за голямата си цел на Игрите в Пекин. Поне по 10 часа на ден те изкарват в залата.

Гонг научи и интересни факти около триката, с които ще излязат на килима момичетата. „Имаме три нови модела трика. Надявам се да се харесат, защото са прекрасни. Спряхме се на по-класически като цветове модели. Едното трико на черен фон се рисува с камъни във всички нюанси на лилавото. В триката за въжетата се наблегнали на червения цвят, защото това са съчетания богати на емоция и страст. При тях има заигравка с дантела и камъни”, разкри Дунавска.

Ето още подробности около подготовката на Зорница, Йолита, Цвета, Татяна, Мая и Йоана, който ни каза треньорката им Адриана:

„Денят ни преминава доста скучно и еднообразно. След ставане и закуска идват в залата още в 8:30 часа. Започваме с час и половина класически екзерсис с хореограф, следват 10-ина минути вработващи масажи и нанасяне на медикаменти по крака, гърбове и ръце. После ги поемам аз и помощничката ми Мариела Пашалиева. Момичетата остават в залата докато не си изпълнят съчетанията без грешка. Понякога напускат залата понякога чак в 14 – 14:30 часа. Почивката за обяд и отмора е до 120 минути, и отново в залата за същата процедура – класически екзерсис, масажи, съчетания и за финал ОФП (специфични упражнения). Подготвителният ден приключва към 20.00 - 20:30 часа. Но след вечеря има отново масажи и компреси на проблемните зони по техните тела.

Понякога си отделяме и време да поговорим. В четвъртък и събота може да направим леко отклонение само с една тренировка и малко плаж или разходка из града. Неделя е пълната ни почивка с напълно свободен ден. Понякога аз допълнително ги изнервям, защото съм доста досадна и се намесвам вместо хореографа в екзерсиса. Най-голямата ни болка е планът от съчетания, който трябва да изпълнят без грешка. Понякога бързо ги изпълняват, но понякога не се получава и емоционално им спада зарядът. Защото доста навлязохме в подготовката и им се обадиха някои болежки и се измориха.

Програмата не е да се работи всеки ден. След Варна се връщаме в София за 5 дни и после отново към морската столица. Дано с тази смяна на залата, града и хората около тях момичетата да се разнообразят. Цикълът ни стана малко еднообразен. Но това е от друга страна добре за нас, защото с тази поредица от допинг скандали с други спортисти сам изключително притеснена. Много съм стриктна и ги съблюдавам непрекъснато какво пият и ядат. Изисквам предимно да ядат опаковани храни и напитки. Следим да не би някой нещо да им подхвърли и да си навлечем неприятности.

Ще останем във Варна за няколко дни и след Световната купа. И вече няма време. Колкото повече наближава Олимпиадата, толкова по-тежко става. Нас ни проверяваха допинг-ченгета преди Европейското първенство преди един месец. Тогава всички момичета и двете ни резерви минаха теста. На самия шампионат част от грациите също бяха подложени на нови тестове. Нямам никакви притеснения. Ние не взимаме никакви медикаменти, повече с хомеопатия се лекуваме и възстановяваме. Момичетата са подложени на неистови натоварвания, тези тела физически не могат да се възстановят за една нощ, но се справяме.”