Българинът Силвио Данаилов откри с коктейл в Риека своята кампания за президент на Европейската шахматна федерация по време на европейските първенства за мъже и жени, които се провеждат в хърватския пристанищен град.

Данаилов, който е изпълнителен директор на Големия Шлем и веригата турнири Мтел Мастърс, се обяви за създаването на бизнес-модел в шахмата, който да открие пред световния пазар възможностите за реклама и промоция пред стотиците хиляди европейски шахматисти.

"Приоритети ще бъдат детският и училищният шах и също така създаването на специални ПР и маркетинг отдели към ЕШФ. Шахът е не само спорт, култура и наука, но и продукт, който трябва да продаваме. Ще се стремим да следваме модела на УЕФА и да привлечем корпоративни спонсори," заяви международният майстор Силвио Данаилов.

На официалния прием в хотел Милениум присъстваха около 150 души, между които сегашният председател на Европейската шахматна федерация Борис Кутин от Словения, един от главните претенденти за поста президент на европейската федерация Али Нихат Язичи от Турция, кметът на Риека, бившият световен шампион Анатолий Карпов /Русия/, както и много представители на политическия шахматен елит, гросмайстори и вип-гости.