Станалите известни в Европа камили от Калмикия, които преживяха какво ли не докато стигнат до България, ще дефилират на Националния хиподрум в Банкя на Кушията в събота за Тодоровден. Откакто са в България, пустинните бозайници живеят в Банкя, но сега за първи път ще участват в шоу. Тяхната изява ще бъде изненадата за празника на хиподрума в Банкя.

Национален хиподрум и Столична община – Район Банкя ще отпразнуват Тодоровден с традиционни конни надбягвания и кушия. За четвърта поредна година отец Милко ще застане пред многохилядната публика в Банкя за да отслужи празничен водосвет и да отправи молитва за здраве и успех. Свещеникът ще освети най-голямата обредна пита, изработена под формата на подкова с диаметър над 1 метър.

В първото съревнование за деня ще вземат участие най-бързите чистокръвни английски коне. Те ще се състезават в гладко надбягване на 800 метра. Сред претендентите се откроява носителят на приз “Мадарски конник” за 2007 - жребец Холдинг. За седемгодишният ветеран сред състезателните коне ще бъде голямо предизвикателство конкуренцията на доста по-младите от него Сигетариус, Согрел и Гладиатор.

Популярен аржентински танц с ласо ще представят гостуващите от Украйна артисти от трупа “Лос Либрес”. След тяхното представяне ще бъде даден старта на традиционната за Тодоровден народна кушия. Колоритната надпревара ще бъде изпитание за всички желаещи коне, независимо от порода, възраст или външен вид. Тази надпревара е свързана с народното поверие, според което на Тодоровден Св. Тодор облякъл девет кожуха, яхнал коня си и отишъл при Господа, за да измоли от него лято.

Победителят в кушията ще получи парична награда и подаръци лично от кмета на София Бойко Борисов.

Очакват се още много ВИП гости като Посланикът на Република Франция у нас Етиен дьо Понсен, министърът на земеделието и храните ст.н.с.ІІст. д-р Валери Цветанов, районните кметове и заместник кметове на столична община, политици и бизнесмени от Банкя, уважаваният от любителите на конните надбягвания спортен коментатор Крум Савов, нашумялата покрай сериала “Забранена любов” актриса Албена Ставрева и още много приятели на конете.

За доброто настроение на публиката на хиподрума ще пее популярната фолклорна изпълнителка Поли Паскова. Заедно с танцьорите от държавен фолклорен ансамбъл “Тракия”, ще ви поканим на нашето голямо и весело хоро – за да има здраве и късмет през годината.

Празникът ще започне в 11,00 ч. на 7 март 2009 г.