Калоян Махлянов-Котоошю успя да запази ранга си "одзеки" в последния възможен момент, побеждавайки Какурю във финалния 15-и кръг на летния турнир по сумо "Нацу башьо" в токийския дворец "Кокугикан".

Максимално мотивиран, Българският Гъливер не даде никакъв шанс на монголеца и безапелационно го изтласка от дохиото с техниката "окуридаши". Така Калоян приключи с актив от 8 бели точки и 7 черни. Той беше в положение "кадобан" и ако не бе завършил с положителен баланс, щеше да загуби второто в йерархията звание и заедно с него куп привилегии. В същото време Хакухо триумфира за 25-и път с Купата на императора.

В предпоследния двубой Кисеносато претърпя второ поражение в схватка срещу съотборника на Калоян - Котошогику. Това направи Хакухо шампион още преди последния му мач, в който Белият феникс пребори 70-ия "йокодзуна" Харумафуджи и финишира с 15 победи от 15 срещи.

Представянето на другия български представител Даниел Иванов-Аоияма обаче е доста смущаващо. Той стартира с пет поредни победи, но загуби следващите си 10 борби. 192-килограмовият български сумист притежава невероятна мощ, но трябва да поработи върху техниката си, тъй като допусна в повечето от срещите си да бъде изваден от равновесие от своите съперници. /БГНЕС