Калоян Братанов стана осмият български плувец с норматив за световното първенство за мъже и жени в Южна Корея, подобрявайки националния си рекорд на 50 метра свободен стил на турнира в Ричмънд, щата Вирджиния.

Първокурсникът в Университета по селско стопанство и механика в Тексас го направи на третия опит - извън класирането, забивайки хронометрите на 22,54 секунди, информира bgswim.com.

Предишният рекорд от 22,60 секунди го короняса за юношески шампион на САЩ през миналата година, обръсвайки 30-годишният стандарт на Цветан Голомеев.  Това е и норматив „Б“ за олимпийските игри в Токио догодина. Нормативът за световното първенство в Корея е 22,73. 

В Ричмънд Братанов, който е роден през 2000 година, а у нас се състезава за варненския Астери, записа „Б“ финал и на два пъти плува по 22,90 сек.

Така дотук покрилите нормативи само в рамките на три дни са осмина: Антъни Иванов, Габриела Георгиева, Калоян Братанов, Йосиф Миладинов, Йордан Янчев, Любомир Епитропов, Лъчезар Шумков, Светлозар Николов.

За този кратък период нашите плувци на четири фронта – САЩ, Австрия, Швейцария и Бургас, покриха един „А“ норматив за олимпийски игри  - на Антъни Иванов и шест „Б”. Подобриха десет национални рекорда, три за мъже.