Стартът на шосейния колоездачен сезон е още през януари. Разбира се, първите състезания ще са в Южна Америка, където е по-топло, а по-големите отбори ще се подготвят там още след празниците. По-значителните състезания започват през февруари, като първата надпревара от „World tour” сериите ще е в края на февруари и обичайно ще е обиколката на Обединените арабски емирства, където взима участие и едноименния отбор с най-голямата си звезда – Тадей Погачар.

БГНЕС / BGNES
56 снимки

Какво обаче можем да очакваме от 2023-а година, след като настоящата година вече ни предложи изключителни изненади, сърцераздирателни моменти и изгряването на нови звезди?

Тадей Погачар ще преследва трета победа в Тур дьо Франс

Словенецът спечели два пъти Тур дьо Франс през 2020 и 2021 година, но това лято остана втори зад колоездача от Йъмбо Висма – Йонас Вингегор. Датчанинът бе изключително силен и зае поста на лидер, след като другият много силен словенец – Примож Роглич, падна и се контузи сериозно. Вингегор триумфира в обиколката на Франция и спечели първата си голяма обиколка на 25 години. Тадей Погачар имаше две победи на 23 годишна възраст, но не успя да вземе трета поредна през този юли. От отбора му вече потвърдиха, че Погачар ще се завърне към Тур дьо Франс и през новия колоездачен сезон в опит да поправи грешките си от изминалата надпревара. Очаква се Тадей Погачар да започне подготовката си за Обиколката на Франция още през февруари именно с надпреварата в ОАЕ. Словенецът никога не се е придържал към големите триседмични обиколки, той е печелил класики със спринтове, както и бягане по часовник, в което през последния сезон като че ли направи стъпка назад. 24-годишният колоездач ще е готов да покорява върховете на колоезденето отново, за да потвърди мнението на всички, че е най-добрият колоездач през последните години. Тадей има цели 16 победи през сезон 2022, като най-значителните от тях са може би трите победи в Обиколката на Франция, където остана втори в крайното класиране, както и победата в последния монумент за годината – Ломбардия.

Доминацията на Ремко Евенепул

Щом говорим за доминацията на Тадей Погачар, няма как да не отчетем и изгряващата звезда на колоезденето – Ремко Евенепул. Белгиецът е друг колоездач сравняван с великия Еди „Канибала“ Меркс, както такива дебати има и за Погачар. Ремко има 15 победи през сезон 2022, като успехите му са далеч по-значителни. Той спечели белгийския шампионат през юли, а през август и септември бе на висота в Обиколката на Испания, като триумфира във Вуелтата с две етапни победи. Малко след това той стана и световен шампион в общия старт при мъжете. По-рано, през април месец пък той спечели Лиеж-Бастон-Лиеж – друг от монументите в колоезденето. Експлозивният белгиец е силен на всякакви терени – изкачвания, начуепни и хълмисти, а пък щом става въпрос за бягане по часовник едва ли има много колоездачи над него. Големи легенди на спорта, включително Алехандро Валверде, който прекрати спортната си кариера преди няколко месеца, заяви, че Ремко е най-добрият колоездач в света и има още потенциал да се развива. Белгиецът е едва на 22 години и вече бе обявено, че той ще атакува Обиколката на Италия през май месец, което означава, че няма да срещне Тадей Погачар и Йонас Вингегор в Тур дьо Франс, където двамата отново ще водят битка като през тази година. Младият белгиец е гладен за успехи и ги постига на всички нива, като се очаква формата му само да се подобрява.

БТА / BTA
17 снимки

Ново начало за Жулиан Алафилип

Жулиан Алафилип, който може да видите на снимката със съотборника си Ремко Евенепул, определено иска да забрави 2022-а година възможно най-бързо. Французинът имаше няколко ужасяващи падания в големи надпревари като първото бе в Страде Бианки в Италия, когато бе повлечен от други паднали състезатели пред него. Алафилип направи няколко кълба край пътя и удари лошо гърба си. През тази година той има едва две победи през сезона - една в обиколката на Валония и една в обиколката на Баския. Лошият сезон идва, след като през 2021-а година Алафилип стана световен шампион и взе етапна победа в Тур дьо Франс. Изглежда експлозивният французин се е възстановил напълно и е готов да забрави провалите си през този сезон с успешна 2023-а година.

Завръщането на Еган Бернал

Победителят от Тур дьо Франс 2019 претърпя ужасяваща катастрофа през януари месец тази година. Той остана с 20 фрактури след сблъсък с бус при скорост от почти 60 км/ч. Колумбиецът се бори за живота си с 11 счупени ребра, пробит бял дроб и няколко наранявания по краката, но успя да се завърне към колоезденето още през октомври месец тази година. Той взе участие в няколко по-малки състезания, които използва като тренировка, а някои от тях дори не завърши. През 2023-а година той ще направи официално завръщане към шосейното колоездене като от отбора на Инеос все още не са обявили нищо за програмата на младия колумбиец. В целия британски отбор има много въпросителни след проблемите на Бернал, Крис Фрум, който напусна тима и Герайнт Томас, който вече не е на най-високото ниво и нормално, предвид възрастта му. Ричард Карапас също напусна тима вече. Инеос разчита на младите си звезди – Тао Харт, който вече триумфира веднъж в Джиро Д'Италия и много силно представящите се Дани Мартинес и Карлос Родригес.

Битката между Матю ван дер Пул и Ван Аерт

Големите врагове от колокроса в юношеските си години отново ще премерят сили един срещу друг в най-големите класики през сезона. Двамата вече започнаха подготовка със зимния сезон в планинското колоездене, където нидерландецът – Матю ван дер Пул, спечели две състезания и то, след като падна и се контузи няколко дни преди това. Белгиецът Ван Аерт показа, че няма какво да го спре в шосейното колоездене, печелейки дори планински етапи от Тур дьо Франс. Ван дер Пул, който лекува сериозна контузия на гърба завоюва едва пет победи през миналия сезон, като най-големият му успех беше във Фландрия, един от най-трудните монументи в колоездачния сезон. Разбира се, двамата ще има сериозна конкуренция и от гореспоменатите фаворити в големи обиколки, след като Тадей Погачар бе най-силен във Фландрия през тази година, но загуби във финалния спринт от нидерландеца.

Последен танц

Сезон 2023 може да се окаже последен танц за много именити колоездачи. Крис Фрум, който претърпя зловеща катастрофа и счупи бедрена кост, а след това бе освободен от отбора Инеос, все още гони петата си победа в Тур дьо Франс. Това може и да не се случи, предвид лошите резултати на вече 37-годишния британец. Възстановяването му бе бавно, но той успя да затвори устите на много критици, след като се завърна на велосипеда и то в професионални състезания от най-висока категория. Все пак, човек трябва да знае кога да се откаже и ако той не постигне значителни резултати през този сезон, най-вероятно ще се откаже. В това число трябва да сложим и Найро Кинтана, който пък дори остана без отбор след обвинения за използване на допинг по-рано през годината. Колумбиецът все още вярва, че ще се състезава на най-високото ниво и догодина.

5 снимки

Същото се отнася и за Марк Кавендиш, който направи повече от невероятно завръщане, след като пребори коварна болест. Юли месец той дори успя да триумфира в английския шампионат и ще носи специално трико на шампион на Англия, ако се състезава и през 2023-а година. Спринтьорът обаче също остана без отбор, но пък голямата му мисия и мечта остава непокътната. Той ще се надява да попадне във френски про континентален отбор, който да получи уайлдкард за Тур дьо Франс, където ще може да атакува вечния рекорд на Еди Меркс за най-голям брой победи в най-престижното колоездачно състезание. Предстоящата година изглежда и като последен шанс за Микел Ланда да се пребори за по-значителен успех в голяма триседмична обиколка. Испанецът започна много убедително в това отношение, като още преди години, когато бе част от отброа на Скай (сега Инеос) завърши на подиума в Джиро Д'Италия. Микел Ланда имаше ужасяваща 2022-а година и ще се надява през следващия сезон да се завърне на по-високо ниво, въпреки че вече ще е на 33 години.