За първи път в България ще се проведе Red Bull Flugtag 2016 на 2-и юли във Варна.

Red Bull Flugtag предизвиква смелите и изобретателните да създават, да проектират и да пилотират саморъчно направените си летателни апарати. Тези луди глави и техните творения се изстрелват от рампа, висока 6 метра, с надеждата да полетят възможно най-далече към морския хоризонт... или, както се оказва най-често, да се потопят директно във водата.

“Flugtag" (в превод от немски „ден за летене“), разширява представата за стандартния полет, осъществен от човека, като го подтиква към иновация и изобретения на нови летателни апарати, които да прелетят без мотор възможно по-голямо разстояние.

Отборите се оценяват по 3 критерия: дължина на полета, изобретателност (при творчеството на летателния апарат) и артистична презентация/шоу на отбора преди полета.

Последните 2 критерия са вдъхновили създаването на летящи тигани, праисторически птеродактил, кемпер с крила и дори Снупи с неговата банда - част от многото творения удостоили Flugtag състезанията.

От първия Red Bulll Flugtag през 1992 г. във Виена, повече от 100 Flugtag състезания са се провели по света, привличайки до 350,000 посетители само за едно събитие!