Ако се интересувате от закупуване на камера за видеонаблюдение, трябва да имате пълната информация, за да прецените коя е подходяща за вашите нужди.

Видовете камери, които се предлагат на пазара днес, варират от прости аналогови системи само с един или два сензора до цифрови системи с висока разделителна способност, които могат да записват цветно и дори с нощно виждане. 

Съществуват и много различни видове обективи, които влияят както на качеството на изображението, така и на цената, така че е важно да обмислите какъв тип кадри ще са ви необходими, преди да решите кой модел е най-подходящ за вашия дом или бизнес. 

Ето някои неща, които трябва да имате предвид, докато пазарувате:

Видове камери за видеонаблюдение

Спрямо технологията на системата, съществуват два основни типа камери за видеонаблюдение цифрови и аналогови. Ще разгледаме всеки от тях в повече детайли.

Аналогови камери

Аналоговите камери предлагат много добро качество на изображението, лесни са за използване, а и предават сигнал на голямо разстояние (до 300 м.). При тях видеосигналът се предава по кабел или на записващо устройство. 

Аналоговите камери имат няколко основни интерфейса:

  • HD SDI

  • HD TVI

  • HD CVI

Разликите между трите интерфейса се крият в предаването на сигнала, като последните два предоставят по-висока резолюция. Основният минус на тези видове камери за видеонаблюдение е, че те обикновено са на по-висока цена.

Цифрови камери

Цифровите камери за наблюдение се използват от HD-SDI или IP системи. Първите са на доста по-висока цена, като освен това имат и по-големи изисквания към проводника. IP системите предлагат голям обхват, но за сметка на това сигналът е податлив на прекъсвания.

Предимство на цифровите камери за наблюдение е, че те не изискват DVR устройство. Сигналът при тях може да се предава през интернет връзка директно до компютър. Те често се наричат и мегапикселови камери, тъй като поддържат висока резолюция, което гарантира добри детайли на изображението.

Друг вид камери за видеонаблюдение, които набират все по-голяма популярност през последните години, са безжичните камери. Тяхното основно предимство е лесната инсталация. Освен това, лесно може да преместите тези камери от едно място на друго. Ако търсите най-бързия вариант за видеонаблюдение за дома или офиса, безспорно това е изборът на wifi камера.

Външни и вътрешни камери за наблюдение

Друго разделение на камерите за видеонаблюдение е спрямо тяхното местоположение — външно или вътрешно.

Това е и един от основните фактори, които трябва да вземете предвид при избор на камера. Ако ви трябва външна камера, добре е да инвестирате в по-висококачествен вариант, който ще записва нормално независимо от климатичните условия.

Когато става въпрос за вътрешни камери, популярно решение са куполните камери. Те се инсталират на тавана или на стената и имат повдигаем обектив, който може да се настройва в различни посоки.

Съотношение цена-качество

Вероятно сте запознати с концепцията "получавате това, за което плащате". Това е особено вярно, когато става въпрос за камери за видеонаблюдение. 

Камерите са една от най-важните части на всяка система за видеонаблюдение и тяхното качество влияе пряко върху работата й. Нискокачествена камера предлага по-лоши изображения и вероятността да се счупи след кратък период от време е доста по-голяма. Разликата в цените и качеството на камерите от висок и нисък клас е значителна, така че не се изкушавайте от твърде ниските цени, когато купувате камери!

Висококачествените камери осигуряват по-добро изображение, което означава, че можете да виждате по-ясно какво се случва във вашите видеоклипове. Освен това те издържат по-дълго от моделите от по-нисък клас, тъй като използват по-качествени обективи и сензори.

Необходима ли е висока разделителна способност?

Едно от основните опасения на хората при закупуване на камера е нейната разделителна способност. Резолюцията се измерва в пиксели и колкото по-висока е резолюцията на камерата, толкова повече детайли и по-добро качество ще получите. Но повече пиксели означават и по-висока цена.

Камерите за видеонаблюдение с висока разделителна способност намират приложения в областта на сигурността, тъй като те се използват за идентификация и помагат за установяване на извършителите на престъпления или произшествия.

Ако планирате да използвате камерата си за запис, например за видеонаблюдение или наблюдение на район или помещение с няколко камери, е важно вашите камери да имат висока разделителна способност. Така ще може да виждате повече детайли и няма да пропуснете нищо важно.

Най-важните фактори при избор на камери за видеонаблюдение

При избор на камери за видеонаблюдение трябва да обмислите следните фактори:

  • Местоположение — Ако ви е необходима камера за външни условия, помислете за покупка на издръжлив модел, който е прахо- и водоустойчив. 

  • Бюджет — Сумата, която сте определили за закупуване на камера за видеонаблюдение не е за пренебрегване. Проучете внимателно пазара преди да похарчите повече пари, отколкото сте заделили.

  • Форма — Тук имаме предвид доколко е видима камерата. Например компактните куполни модели са по-трудно забележими, за разлика от по-масивните булет камери.

  • Екстри — Тук се включват по-специализирани опции като нощно виждане или промяна на настройките на картината. Въпреки че почти всички камери имат нощно виждане, техният обхват и видимостта на детайлите се различават драстично.

Ако търсите висококачествени камери, доверете се на видеонаблюдение от RobiCam. Там ще намерите разнообразие от модели на достъпни цени.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала ви е помогнала да се ориентирате какви камери да изберете.