Някои от най-известните ни спортисти ще се превърнат в учители по физическо възпитание като част от инициатива на Министерството на спорта. Държавният орган стартира социална кампания с насоченост към децата и тийнейджърите и месец май ще бъде обявен за Месец на българския спорт. Предвидени са серия инициативи, като сред спортистите, които ще преподават в часове по физическо в различни училища са: Румяна Нейкова, Евгения Раданова, Йордан Йовчев, Петър Стойчев, Тодор Стойков, Георги Младенов и др.

Планират се още турнири и празници в различни видове спорт, а сред целите на кампанията са развитието на спорта за цялото семейство, интегриране на децата лишени от родителски грижи и хората с увреждания. Пикът ще е на 16-ти май в Борисовата градина в София. Сред гвоздеите в програмата е и спартакиадата за деца от българските общности в чужбина. Бюджетът на проекта е около 100 хиляди лева, като около 20 хиляди от тях са осигурени от Българския спортен тотализатор.

„Това е една кампания, която обхваща най-вече социалните групи спортове. Не си говорим само за елитен спорт, но и за една голяма проява, която обхваща голяма маса от хора. Организаторите положиха много труд. Остава да се реализира целият проект”, коментира министър Свилен Нейков.

„За първи път ще вземат участие и хора с увреждания, които са неизменна част от българския спорт. Ще направим всичко възможно да не бъдат отделени тези хора. Ще има игри по баскетбол на инвалидни колички. Идеята е тези хора да бъдат интегрирани заедно със здравите”, пък каза заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов.

Сред различните прояви в календара на инициативата са: Състезание по гребен ергометър в Пловдив на 29-ти април, Час по физическо възпитание в 22 СОУ воден от Петър Стойчев на 4-ти май, Час по физическо в 24 СОУ воден от Евгения Раданова на 5-ти май, Демонстративен футболен мач за хора с трансплантирани органи в зала „Христо Ботев” в София на 9-ти май. Като спартакиадата за български младежи, живеещи в чужбина, която е съвместна инициатива в Държавната агенция на българите живеещи в чужбина и община Каварна, ще се проведе именно в Каварна от 5-ти до 9-ти май.