Изпълнителното бюро на БОК излезе с предложения до Общото събрание на олимпийската централа, което ще заседава днес, 20 март, от 11 часа в гранд-хотел "София".

Предложенията са следните:

1. Българската федерация по спортна стрелба е с отнет лиценз от Министерството на физическото възпитание и спорта поради допуснати финансови нарушения. Разразилите се скандали между олимпийските ни състезатели и председателя на федерацията Камен Шишманов през олимпийския цикъл, особено в олимпийската 2012 г., което от своя страна уврежда престижа както на спортната стрелба в България, така и на Българския олимпийски комитет. Изпълнителното бюро предлага на Общото събрание, Българската федерация по спортна стрелба да бъде изключена като член на БОК на основание Член 24 ал. 2 от Устава на БОК.

2. Изпълнителното бюро след като разгледа писмената молба на Българския стрелкови съюз с председател Мария Гроздева намира същата за основателна. Българският стрелкови съюз отговаря на изискванията за приемане за член на БОК. Същият е лицензиран от Министерството на физическото възпитание и спорта. Към молбата са приложени изискуемите се документи, поради което Изпълнителното бюро изразява становище за приемането на Българския стрелкови съюз за член на БОК и предлага кандидатурата на същия за обсъждане в настоящето Общо събрание.

3. Българският кърлинг съюз не е заплащал дължимия членски внос към БОК от 2008 г. Лицензът на същия е отнет и е с временно спрени права от Световната федерация по кърлинг. На основание член 25 от Устава на БОК, Изпълнителното бюро внася за разглеждане в Общото събрание предложение за вземане на решение за отпадане на Българския кърлинг съюз като член на БОК.