Хиляди изпратиха в Барселона дългогодишния президент на Международния олимпийски комитет (МОК) Хуан Антионио Самаранч в последния му път. Самаранч почина вчера на 89-годишна възраст. Ковчегът бе обвит с олимпийския флаг, а през цялото време звучеше химнът на Игрите.

Испанската тенис-звезда Рафаел Надал беше един от хората, които носеха ковчега на Самаранч от седалището на регионалното каталунско правителство до катедралата, където беше извършено опелото.

89-годишният маркиз Самаранч почина вчера от сърдечен удар. По време на 21-годишното си управление Самаранч извади МОК от предстоящ банкрут и даде нов живот и ново лице на световното олимпийско движение. Той подготви организацията, а и целия световен спорт, за комерсиализирането и ползата от това.

На частна церемония, на която присъстваха около 100 отбрани гости, преди опелото президентът на МОК Жак Рох заяви, че Самаранч е причината Олимпийските игри да се превърнат в събитие номер 1 и също така добави, че само Пиер дьо Кубертен, който създава Модерните игри, е по-важен за олимпийското движение от Самаранч.

Самаранч получи погребение като такова на държавен глава, отбелязват световните агенции. На церемонията присъстваха испанският крал Хуан Карлос със семейството си, президентът на МОК Жак Рох, Принц Алберт от Монако, кубинските лидери Фидел Кастро и Раул Кастро пък изпратиха свои специални пратеници.

Принцът-престолонаследник на Испания Фелипе нарече Самаранч колосална фигура, а 87-годишнят Мануел Родригес - първият обикновен гражданин, който се докосна до ковчега на Самаранч, заяви: "Обичаха го всички. Не само Барселона, но и целият свят. Но той промени нашият град. С домакинството на Игрите през 1992-а година нашият град влезе в 21-и век като един модерен и организиран мегаполис.”