Националният ни тим по бокс бе изпратен с водосвет и агнешко за Световното първенство в Чикаго. Тържеството бе заедно с националите по щанги. Старши треньорът Ангел Ангелов сподели, че е доволен от свършената работа дотук, а президентът Марин Димитров разкри притесненията си около настаняването на българската делегация.

„Колкото и да са напред американците, имат проблеми с организацията на шампионата. Имаме проблеми с настаняването, ние сме 20 души делегация, състезателите и треньорите ща бъдат заедно, а останалите не се знае в кой хотел, някои ще са в радиус от 200 км от нас. Вестник „Спорт” в Чикаго е отделил цяла страница за нас”, коментира Димитров. Той допълни, че все още няма никаква яснота относно програмата на седмия извънреден конгрес на Световната федерация.

„В добра форма сме и сме готови, но знаем, че ще е тежко, защото ще се раздават олимпийски квоти”, заяви боксьорът Детелин Далаклиев и добави: „Световното ще е много силно. Ние тренирахме много сериозно, лагерът в Германия беше доста тежък. Никога не съм тръгвал с голяма кошница. Мечтая да взема квота, но искам и медал от по-благороден метал. Все нещо малко не ми достига. Имам четири медала от големи първенства, но нямам злато. Всички момчета в отбора имат шансове за медалите. Всичко може да се очаква.”

600 са подадените заявки за участие на Световното в Чикаго от различните страни, но според боса на българския бокс Марин Димитров едва 400 спортисти ще се пуснат в надпреварата в Щатите.”Италия и Франция ще бъдат със 6-7 човека, ние сме само с елитните си боксьори. От Европа само 4 държави ще бъдат с пълни отбори от по 11 състезатели,” каза президентът на БФ Бокс.

„От години не сме имали толкова добра подготовка. Момчетата показаха отговорност. Целта е на световното първенство в Чикаго да вземем колкото се може повече квоти за Олимпиадата в Пекин, а след това - и медали. Надявам се да вземем поне три квоти за Олимпиадата и един-два медала,” каза наставникът Ангел Ангелов. Първите осем боксьори от Европа във всяка категория на Световното първенство получават квоти за Олимпиадата в Пекин. За Европа ще има и два допълнителни квалификационни турнира - в Гърция през февруари следващата година и веднага след това в Италия.

Състав на националния ни отбор по бокс за Световното първенство в Чикаго от 23 октомври до 4 ноември:

Ангел Ангелов - старши треньорът

Йордан Стоянов - помощник-треньорът

Салим Салимов – кат. до 51 кг

Детелин Далаклиев - кат. до 54 кг

Алексей Шайдулин - кат. до 57 кг

Огнян Колев - кат. до 60 кг

Борис Георгиев - кат. до 64 кг

Кубрат Пулев - кат. над 91 кг