Замърсяването на въздуха няма да е сериозен проблем за спортистите и зрителите по време на летните олимпийски игри в Пекин, съобщи Международният олимпийски комитет (МОК).

"Убеден съм, че качеството на въздуха няма да представлява сериозен проблем за спортистите и зрителите в Пекин", сигурен е президентът на Медицинската комисия към МОК Арне Люнгквист.

Замърсяването се превърна в сериозен проблем в Китай в последните години, в които азиатската страна записва сериозен икономически и индустриален прогрес. Качеството на въздуха обаче се следи почасово и влиза в докладите на Медицинската комисия, допълва Люнгквист.

Организаторите изтеглят коли от улиците, затварят фабрики и предприемат редица други мерки за чистотата на въздуха. Те следват стриктно програма, изготвена от Световната здравна организация и ще пренасрочват спортни събития по-дълги от час,

ако въздухът не е в отлично състояние през въпросния ден.

"Тези стандарти са много трудни за спазване, но Пекин вече е изряден в много отношения. Мъглата във въздуха се дължи на изпаренията и влагата", категоричен е Люнгквист.

Проблеми с изпаренията и влагата се забелязаха на Игрите в Атланта през 1996-а и в Атина през 2004-а година.