Първите българи, които се настаниха в университетското селце на Световните студентски игри в Белград бяха 8 наши фехтовачи, повечето сабльори. Те пристигнаха в сръбската столица рано сутринта във вторник, а утре към към тях ще се присъединят представителите ни в баскетбола и таекуондото.

Българите бяха настанени в блок „Слънчоглед”. Макар, че е с № 13, нашите не приеха това като лош знак, дори напротив. Жилищните сгради в селото на спортистите са чисто нови и всички са с имената на цветя. Българската делегация заема 7, 8 и 9 етаж, комшии са ни ирландците. Островитяните не пропуснаха да поздравят новопристигналите българи, като веднаха хвърлиха закачката, че ще ни изпреварят в квалификационната група за Световното по футбол през 2010 г. Ирландците са горди, че участват на Универсиадата с два футболни тима – при мъжете, и при жените.

В 17 ч. местно време е предвидена тържествената церемония по вдигането на родния трибагреник в университетското село. Този акт на практика маркира българското присъствие на Игрите.

За късно вечерта пък е насрочена последната репетиция за предстоящата в сряда церемония по Откриването. Тя ще се състои в 25-хилядната зала „Арена” – най-голямото покрито спортно съоръжение на сръбската столица.

Страната ни ще бъде представена на ХХV Световни студентски игри със 70 състезатели в 9 спорта. Утре в Белград трябва да пристигне и баскетболният ни отбор. Воденият от треньора Константин Папазов тим се събира в сряда в 14 ч. пред Националния стадион „Васил Левски”, откъдето ще потегли с автобус за Сърбия.