Отминала е опасността от нова мощна експлозия на около 20 тона тротил на военните в складове в Челепочене, съобщиха на извънредна пресконференцияот Министерски съвет. По-рано от полицията съобщиха, че може да избухне и най-големият склад във военното поделение и да бъде засегнат район с радиус от 8 км, в койтопериметър попадат части на металургичния комбинат Кремиковци, бензиностанции, промишлени предприятия и жилищни сгради.

Хронология на събитията:

Поне две експлозии с огромна сила бяха чути в София малко след 06.30 тази сутрин. В източна посока от града се издигна и огромно кълбо от дим.

Сутринта серията от по-силни взривове продължи повече от 40 минути след първите два, но експлозиите и в момента продължават. Свидетели съобщиха за изпочупени прозорци на сгради в североизточните столични квартали. Районът около Челопечене е отцепен от екипи на полицията и пожарната.

Шефът на Гражданска защита Андрей Иванов съобщи, че са се взривили военни складове за боеприпаси и барут. Шефът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков потвърди това пред Дарик.

2500 тона стари боеприпаси са се съхранявали във военните складове в Челопечене, съобщи за Дарик съветникът на президента генерал Никола Колев. 

Експертът по антитеророзъм Иван Бояджиев каза, че тротилът не може сам да се възпламени. Във военните складове има много взриватели, които се свалят от снарядите. Те са опасни. Думите на Бояджиев бяха: „Задействат ли се взривателите – няма тротил, няма хексоген. Всичко гърми”.

От пресцентъра на Министерството на отбраната информираха, че са се взривили четири цеха за обезвреждане на снаряди. От там казаха, че нямат информация за пострадали хора. Охраната е била изведена своевременно. Военните не можаха да уточнят причините за взрива и казаха, че те се разследват.

Прекъснато е електрозахранването в Челопечене, както и на селата в близост до инцидента – Яна, Кремиковци и Ботунец. Предстои в следващите часове по молба на Национална служба „Гражданска защита” да бъде прекъснато електрозахранването и на селата Чепинци и Локорско. Във връзка с инцидента във военните складове днес, по-рано през деня, няма регистрирани аварии. Аварийни екипи на ЧЕЗ са в готовност да предприемат необходимите действия.

Шефът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков предупреди в ефира на Дарик намиращите се в близост до района на Челопечене хора веднага да отидат на безопасно място, защото има опасност от осколки. Генерал Златан Стойков обяви, че няма представа кога ще спрат взривовете. По думите му няма опасност за замърсяване на околната среда.

Няма повишение на радиационния фон след взривете, съобщиха за Дарик от Министерството на извънредните ситуации. Служители на министерството и на Гражданска защита измерват нивото на радиационния фон на мястото на инцидента. Не са открити вредни за хората вещества в атмосферата.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов също каза за Дарик, че няма информация за жертви.

Според информация на председателя на комисията по обществен ред и сигурност в СОС Ангел Джамбазки експерти от Гражданска защита измерванията на място показват, че във въздуха има само съдържание на барут, няма опасни химически вещества.

На място има иподразделение на Българската армия за химическа и бактериологична зашита, което извърша непрекъснати измервания. Има готовност при необходимост в района да бъдат изпратени още екипи за химическа защита, снабдени с дезинфекционни душове, за ликвидиране на евентуални последствия от замърсявания.

Четири автобуса на столичния градски транспорт са изпратени в Челопечене за евакуация на хората, каза за Дарик директорът на столичната компания за градски транспорт Николай Костов. Два аварийни екипа на БЧК и шест спасителни кучета са в готовност да се включат в овладяването на ситуацията в района на Челопечене.

"Софиягаз" съобщава, че мрежата за разпределение на природен газ в София е цялостна, здрава и стабилна след взривовете от тази сутрин. От фирмата съобщиха, че няма изтичане на синьо гориво, не съществува и най-малка опасност за абонатите и гражданите на столицата. Диспечерите на "Булгаргаз" също уверяват, че няма повреди и по големите газопроводи.

По-рано Георги Първанов е бил намястото на инцидента в района на Челопечене, там бяхаистоличният кметБойко Борисов,Емел Етем, Павлин Димитров ивоенният министър Николай Цонев. Няма място за притеснение сред гражданите във връзка с взривовете в района на полигона до Челопечене, каза министърът на отбраната, потърсен за коментар. Отделените газове от взривовете отиват високо в атмосферата и не могат да бъдат вредни за хората, уточни той. Екипите на министерството ще оценят обстановката в складовете един час след последния взрив. В момента все още има единични взривове, уточни министърът. Той потвърди, че няма пострадали.

Движението от северната дъга на околовръстния път на София е пренасочено по Южната дъга, съобщи подп. Красимир Костов от КАТ.

От федерация "Металурзи" съобщиха, че всичко на територията на Кремиковци е нормално.