След години вътрешни терзания, олимпийският шампион Иън Торп разкрива, че е гей. 31-годишният плувец потвърждава своята сексуална ориентация за първи път в интервю, което ще бъде излъчено в неделя по „Канал 10“ пред опитният британски репортер Сър Майкъл Паркинсон.

Според „Дейли Телеграф“, Паркинсън описва интервюто като едно от най-добрите, които някога е правил. То включва признание в пълни подробности от страна на Иън Торп, че е хомосексуалист, въпреки че е имал връзки с жени в миналото.

Изключително емоционалният разговор се е състоял през миналия месец, като Торп е разказал детайли за годините на депресия, с която е трябвало да се справя, докато е криел сексуалната си ориентация от света. Част от това прикриване включва и собствената му автобиография „Това съм аз“, публикувана през 2012-а година, където Торп пише, че въпросите за ориентацията му са болезнени.

Признанието идва след повече от десетилетие отричане. Първото, от които се налага още по време на Олимпиадата в Сидни през 2000-ата, когато е само на 15 години.

„Онова, което бе болезнено за мен е, че хората се съмняват в моята почтеност и думите ми“, пише Торп в книгата си.

През 2011-а година Иън Торп демонстрира пред репортер на „Сънди Таймс“ раздразнението си. „Не мисля, че някой има право да пише за личния ми живот, но всъщност не ми пука толкова, че да се тревожа. Ако се опиташ да се бориш с това, си свършен, ако не – пак си свръшен.

Президентът на „Канал 10“ Питър Мийкин отказа да потвърди разкритията на Иън Торп, отнасящи се до сексуалната му ориентация, като каза само, че интервюто е „невероятно“.

„Мисля, че сексуалната му ориентация е негова лична работа. Но мисля, че това е едно от най-добрите интервюта, които някога съм правил“, пък са думите на Майкъл Паркинсон.

Близките приятели на Торп са споделяли, че последните месеци семейството му има много по-голяма роля в живота му от преди. Иън е обратно в къщи в Синди от края на миналата година, подкрепян от родителите си Маргарет и Кен.