Иво Ангелов е обявен за № 1 в борбата за 2013 г. от родната федерация. Той е единственият ни световен и европейски шампион за годината не само в борбата, но и въобще във всички олимпийските спортове у нас през 2013-а. Ангелов триумфира в кат. до 60 кг на класическия стил на първенството на Стария континент в Тбилиси и на световния шампионат в Будапеща през септември.

Двукратният олимпийски шампион Армен Назарян - личен треньор на Иво Ангелов и селекционер на националния отбор е избран от Управителния съвет на федерацията за треньор № 1 в борбата. Под негово ръководство националите имаха 6 участия на финалите /от 6 участника/ на Евро 2013 в Грузия.

Подгласници на Назарян са олимпийският шампион Валентин Райчев, старши треньор на националите в свободния стил, и Серафим Бързаков - старши треньор на България при жените. Под ръководството на Бързаков за първи път страната ни заслужи отборен приз в женската борба с третото си място на Европейската купа в Москва.

Призовата тройка на най-добрите спортисти се допълва от Владимир Дубов, сребърен медалист от световното и от европейско първенство в свободния стил в кат. до 60 кг, и Тайбе Юсеин - световна вицешампионка в кат. до 59 кг.