"Доста неща се промениха, но най-важното за мен е винаги да се опитвам да бъда поне с единия крак извън зоната на комфорт, за да има нови стимули и нови дразнители", сподели спринтьорката Ивет Лалова в специално интервю за GONG.BG.

- Как си в момента? Как върви подготовката ти за предстоящите стартове и на какъв етап си?

- Много добре, благодаря! Подготовката върви по план. В момента е може би най-тежкият, откъм натоварвания, период от цялата година.

- Доволна ли си от направеното до момента от началото на годината?

- Доволна съм, но това, което е по-важно е - треньорът ми е доволен. 

- Какво се промени в начина ти на подготовка през годините?

- Доста неща се промениха, но най-важното за мен е винаги да се опитвам да бъда поне с единия крак извън зоната на комфорт, за да има нови стимули и нови дразнители. Тренирам по-умно.

- Всъщност колко важно е възстановяването за един спортист? Не само след травма, но след всеки старт?

- Възстановяването след всяка една тренировка е важно дотолкова, доколкото искаш да бъдеш готов за следващата. Тук правя едно уточнение, че възстановяване не означава употреба на забранени или магически вещества, както често се смята. Възстановяване е всичко, което правиш от момента на приключване на тренировката. Това е хранене, пиене на вода, набавяне на загубени витамини и минерали, физиотерапия, сън, дори емоционалното ти състояние, всичко.

- Какви са плановете ти за предстоящите стартове?

- Плановете ми са да покажа най-доброто от себе си.

- Европейското първенство през август ли е основната ти цел през годината?

- Разбира се, но със сигурност ще имам още десетки стартове през сезона. Той започва през май и завършва чак през септември. 

- Променя ли се настройката ти за всеки старт с натрупания опит?

- Да, научих се да оставам фокусирана върху това, които е важно и да блокирам излишното, което в много случаи може да саботира цялото състезание.

- Кое от нещата, които знаеш сега би ти помогнало повече в първите години на кариерата ти?

- Именно това, да зная, кои са нещата върху които да се фокусирам и да отсея много други. Но това е опитът и той се добива бавно и с търпение.

- Като стана дума за опит и това, което може да дадеш на малките атлети, как се развива твоята академия?

- Академията се развива много добре, за което благодаря на треньорите, които работят с децата. Растем с всеки изминал ден и даваме радост и здраве на около 100 деца.

- Какво ти носи работата, контактът с децата?

- Носи ми едно позабравено чувство, какво е да се състезаваш като дете. Какво означава първият медал, успех, разочарование. Много чисти и искрени чувства, които с времето позабравяме, гонейки олимпийските върхове. Те ме връщат обратно към корените ми, към това, заради което и аз съм започнала да тренирам.

- Беше споменала, че може да има някаква изненада в началото на годината, можеш ли да разкриеш повече?

- Надявам се, да успеем да организираме едно запомнящо се събитие в края на лятото. 

- Кое е най-важното, което искаш децата да разберат възможно най-рано в стремежа си за успехи и кариера в леката атлетика?

- Искам да разберат, че никой няма право да поставя граници или да възпрепятства техните мечти и стремежи, защото в живота извън спорта също ще се сблъскат с това. Спортът може да ги направи много силни, да ги научи на дисциплина, уважение към другите, постоянство и търпение и непоколебимост по пътя на техните мечти и на тяхно израстване, като личности.

- Какво би казала на техните родители?

- Да имат много търпение, защото успехите не идват за една нощ и колкото по-късно техните деца разцъфнат в градината на спорта, толкова по-голям и значителен може да бъде техният успех.

- Какво е всъщност истинският успех за теб – не само на пистата, но за един атлет като личност?

- Истинският успех е този, който искаш да споделиш с другите, които вървят по твоя път. Да даваш, защото осъзнаваш, че си получил и научил много.

- Не е тайна, че държиш на здравословния начин на живот. Как най-простичко бе обяснила какво значи това за теб?

- Опитвам се да се храня много умно и много здравословно. Като спринтьор трябва да си набавям ежедневно огромно количество чист протеин. Ям месо, но се опитвам да вкарам и много свежи зеленчуци на масата. Избягвам захарта. Опитвам се да пия много вода. Късметлии сме, че живеем във време, в което всичко ни е предоставено на един клик разстояние, така че смело експериментирам с рецепти от кулинарни блогове и обожавам да готвя винаги различни неща.

- Какво те радва най-много в ежедневието?

- Семейството ми и един прекрасен лабрадор.

- Каква е най-голямата ти мотивация?

- Тези мънички детски личица и усмивки, които с гордост ме чакат на летището в София, след всяко голямо състезание. С моето име на екипа си, стиснали знамена и рисунки и тичат да ме прегърнат, защото са гледали всеки мой старт. Това е най-голямата мотивация.