На националния стадион "Васил Левски" се проведе финалният кръг на Втората спортна ученическа олимпиада Глобул Старт.

Лекоатлетката Ивет Лалова и Петя Стоянова, директор Корпоративен маркетинг на Глобул, наградиха шампионите на България.

Това е дългосрочна социална инициатива, която работи за подобряване на общото физическо състояние и здравето на българските деца и подпомага учебната програма по физическо възпитание и спорт в училищата. Мотото на лекоатлетическите състезания, в които се включиха деца от 9 до 15 години, е "Шампионите тръгват от училище!".

През 2007-а година в Олимпиадата се включиха общо 269 училища, което e с 29 процента повече в сравнение с миналогодишните състезания.

През тази година бяха вложени над 450 000 лева в провеждането и популяризирането на състезанията, като по този начин удвои инвестицията си от миналата година.

Във финалите на Националния стадион "Васил Левски" участваха 96 момичета и момчета, класирали се на първо и второ място в градските състезания. Те премериха сили в четирите дисциплини, които са задължителни и в часовете по физическо възпитание в училище - пробягване на къса дистанция (50 м), пробягване на дълга дистанция (300 м за момичета и 600 м за момчета), скок на дължина от място с двата крака, хвърляне на 3 кг плътна топка.

Шампиони в първа възрастова група - трети-четвърти клас станаха Николай Лачев от София и Дейзи Иса от София.

За първото място във втора възрастова група – пети-шести клас, се пребориха Карин Околие от София и Красен Николов от Бургас.

При най-големите - седми-осми клас, най-добри резултати показаха Лили Вълчева от София и Павлин Димитров от Плевен.

Като на истинска олимпиада за всички участници бяха подготвени специални грамоти и медали. Шампионите на България получиха също купи и велосипеди.

Инициативата се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Георги Първанов, а посланик на инициативата е лекоатлетката ни Ивет Лалова.

Съорганизатори на Олимпиадата са: Министерство на образованието и културата, Държавна агенция за младежта и спорта, Българска федерация по лека атлетика, Голяма столична община и общините домакини на градските състезания - Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора.