Всички топсъстезатели в българската атлетика, начело с Ивет Лалова и Ваня Стамболова ще пристигнат в Стара Загора града, заедно с Анелия Нунева, Стефка Костадинова и отборите от чужбина на Христо Марков и Илиан Пищиков, за 66-то Балканско първенство по лека атлетика за мъже и жени, което ще се проведе на на 27 и 28 юли на стадион "Берое".

За участие в първенството ще дойдат 700 атлети, треньори, журналисти и гости от всички 12 държави-членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ). Ще бъдат раздадени общо 60 комплекта медали за победителите в 30 дисциплини.

Над 200 души ще участват в церемонията по откриването на 27 юли 2013 г. от 16.00 ч. След 28 години градът отново ще домакинства на лекоатлетически игри от висок ранг, съобщиха на пресконференция днес ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова и членовете на Организационния комитет Емилия Драгиева и Красимира Чахова от Спортен клуб по лека атлетика "Берое", които заедно с Община Стара Загора и Българската федерация по лека атлетика са организатори на Балканиадата.

На база на постиженията в Стара Загора ще стане ясен съставът на сборния Балкански отбор за участие в т.нар. Мач на гигантите на 31.08.2013 г. във Валанс, Франция, където българските атлети ще премерят сили със седемте най-добри отбора в света: САЩ ,Франция, Германия, Русия, Италия, Украйна и сборен отбор на Скандинавските страни. Ще се определи и съставът на отбора за двустранния мач по крос-кънтри на 15.11.2013 в Дубай, където ще се състезаваме срещу отбор на страните от Персийския залив.

В официалната откриваща пресконференция, която ще се проведе на 26.07.2013 г. от 11.00 ч. в зала 2 на общината, ще участват кметът Живко Тодоров, Добромир Карамаринов, член на Съвета на Европейската атлетическа асоциация (ЕАА), президент на (АБАФ) и председател на Българската федерация лека атлетика (БФЛА), Роберт Емиян, Европейски рекордьор на скок дължина (8.86 м) и президент на атлетическата федерация на Армения.

В Стара Загора ще пристигне и вицепрезидентът на ЕАА Карел Пилни (Чехия). Очакват се и Дахлан Ал Хамад (Катар)- вицепрезидент на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) и президент на Азиатската атлетическа асоциация, както и Ахмед Ал Камали (Обединени арабски емирства) - член на Съвета на ИААФ, президент на Атлетическата организация на страните от Персийския залив (GCC) и президент на Атлетическата федерация на ОАЕ, с които АБАФ има много добро сътрудничество в рамките на подписано споразумение за партньорство.

В продължение на 2 дни Стара Загора и обновените писти на стадион "Берое" ще бъдат арена на спортни битки и голям спортен празник за всички жители и гости на областния център. Миналата година БФЛА гласува доверие на областния град да бъде домакин на Балканиадата, а подготовката е в ход от март т.г. Независимо от трудностите, Община Стара Загора успя да се справи, обобщи Емилия Драгиева. Имаме най-добрия стадион и най-добрата писта в България, заключи тя. По думите й новата писта и избраното покритие са щадящи за атлетите и ще ги пазят от травми. Драгиева изрази огромната благодарност към кмета на града и Общинския съвет, които отпуснаха 150 000 лв. от общинския бюджет за пребиваването на спортистите и треньорите. За първи път усещам в този град обединените усилия на всички за този важен спортен форум, подчерта тя.

Ремонтираната с 1,2 млн. лв. от държавния и общинския бюджет лекоатлетическа писта осигурява на Стара Загора възможност да се завърне в славните времена на Международния турнир "Самарско знаме" и световния рекорд на Йорданка Донкова -12,21сек. от август 1988 г., в дисциплината 100 метра с препятствия, който и до днес не е подобрен. За това днес напомня само паметната плоча на входа на стадион "Берое". Лекоатлетката няма да успее да пристигне заради семейни проблеми./БГНЕС