Българката Ивет Горанова, която записа историческо постижение на Световното първенство по олимпийско карате за мъже и жени в испанската столица Мадрид, е сигурна, че й предстоят още много успехи в спорта.

Горанова спечели бронзовия медал в категория до 55 килограма "Кумите", която е една от олимпийските категории.

"Благодаря на всички, които са спомогнали за този успех. Преминахме през доста тежка подготовка, много състезания, лагери", каза Горанова на пресконференция по-рано във вторник.

Това е най-големият успех, постиган от български състезател на Световното първенство по карате за мъже и жени и най-голям успех в историята на олимпийското карате в България. Това доближава Горанова много до спечелването на квота за Олимпийските игри в Токио 2020.

"Благодаря на моите съотборници в националния отбор. Също и на моя личен треньор Ангел Ленков, когато сме заедно постигаме всичко. Световното първенство беше трудно и интересно състезание. Изтеглих труден жребий и в първия кръг играх срещу водачката в световната ранглиста и европейска шампионка Анжелика Терлюга от Украйна. Да играеш срещу най-добрата и да я победиш е страхотно. Излязох спокойна, защото нямаше какво да губя, тя е най-добрата. Не съм мислила за медали. Излизах, забавлявах се и се борих до край. Това е голям успех, но можех да бъда и на финала. Мисля, че не ми достигна увереност. На 18 години съм само, трябва ми още увереност и опит при жените. Но ако продължавам така, със сигурност ще имам още успехи", добави Горанова.

Президентът на БНФКарате Алексей Петров заяви, че тази победа е победа за целия български спорт.

"С този медал Ивет подготви пътя на българското карате за олимпийските игри в Токио. Ние правим плановете си най-вече на базата "проба-грешка". Правим много грешки, но част от тези планове са и успешни. Тази победа е и за целия български спорт. Благодаря на държавата, в лицето на министъра на спорта Красен Кралев, за подкрепата и помощта. Ние играем олимпийско карате на най-високо спортно-техническо ниво. Благодаря на Ивет за нейния огромен труд, който полага", каза още Алексей Петров и добави, че пръв по телефона го е поздравил министър Красен Кралев.

Горанова е състезател на плевенския клуб по карате Петромакс с президент Русалин Русалинов, който в вицепрезидент на федерацията.

"Горд съм с Ивет. Тя тренира от 7-8 години, но изпълни най-важното правило в каратето - постоянство. Лично аз очаквах да стигне до финала, но тя ми ще го направи след две години на олимпиадата в Токио", каза Русалинов.

"Беше изключително Световно първенство - 1117 състезатели от 140 държави. Зрелищни срещи, страхотна публика, впечатляващо. Имахме късмет, спечелихме бронзовото отличие съвсем заслужено", заяви личният треньор на Ивет Горанова - Ангел Ленков, който в Мадрид е бил в качеството си на помощник-треньор на националния отбор.

Горанова и Александра Стублева (категория над 68 кг) имат най-големи шансове за спечелване на квоти за Игрите в Токио 2020. Квалификациите в каратето продължават през 2019 и 2020 година. През следващата година българските състезатели по карате ще участват на поне 12 турнира, както и на европейско първенство, а Ивет - на европейско първенство до 21 години.

"Това, което ни мотивира е страхотната атмосфера, която се създаде в този национален отбор. Това е най-силното нещо и ние го отчитаме. Това е най-сериозният ни мотор. Огромна роля имат и националните треньори", добави Алексей Петров.

"Каратето ми помага за живота като цяло, учи ме на много неща, на дисциплина. Спортът ме е изградил като личност и аз ще се занимавам с карате през целия ми живот", заяви още Ивет Горанова, която е ученичка в 12-и клас и сега й предстоят частни уроци заради матурата по български език и литература./БТА