Победителят в М-тел Мастърс 2008 Василий Иванчук може да прекрати кариерата си в шахмата, след като претърпя сензационна загуба от 16-годишния филипинец Уесли Соу във втори кръг на турнира за Световната купа в Ханти-Мансийск.

Прочутият украински гросмайстор обяви това крайно решение в емоционално интервю след позорната загуба. "Сам извърших шахматно самоубийство. В първата партия си казах: трябва да спечеля. На практика бях уверен, че ще спечеля. А след това... просто обезумях! В един момент можех да давам вечен шах, но позицията ми се видя перспективна и реших да продължа борбата. Това може би беше правилно, ако нямаше цайтнот. Но аз с 2 минути срещу 10 бях обречен. Тоест налице беше една неадекватност в оценка на ситуацията, която доведе до трагедия. Във втората партия се опитах да оправя положението, но не стана. Съперникът, между другото, игра ужасно", отбеляза Иванчук, цитиран от БГНЕС.

"Смятам, че след този мач в сериозния шахмат не трябва да правя нищо. Отсега нататък играта става просто хоби за мен. Да, ще изпълня договорните си задължения, ще взема участие във всички турнири, в които съм обещал да играя. Но това ще бъде всичко. Всякакви сериозни планове, цели - всичко свърши. Това не беше просто мач, това беше съдбоносен мач. Уверен съм, сега трябва да забравя за всякакви сериозни цели в шахмата. Започвам нов живот със съвършено други цели. А в шахмата ще остана просто любител, ще следя варианти, ще гледам представянето на бившите колеги. В момента шаха просто ме убива, унищожава. Бих приел едно поражение в мач, ако съперникът е по-силен, по-добре подготвен. Но тази загуба, тя е знак на съдбата, която ми крещи: "Оттегли се, Вася, това не е за теб". Трябваше да спечеля този мач. Не е важно как, но бях длъжен. В момента чувствам, че целият свят около мен рухна. Всичко е срещу мен и никакъв изход не виждам", каза още Иванчук.