Със 7 победи и 2 ремита гросмайстор Иван Чепаринов спечели безапелационно Шестия открит турнир „Варна”, който завърши днес в Гранд хотел Варна. В надпревара за наградния фонд от 20 000 лева се впуснаха 79 млади шахматни надежди и утвърдени майстори и гросмайстори от България, Франция, Холандия, Унгария, Словения, Унгария, Литва, Русия, Украйна, Румъния, Молдова, Беларус.

Силната серия от победи на Чепаринов пръв прекъсна Георгий Багатуров от Грузия, който остана трети в класирането. Втори е Сашо Николов – България. Четвърти – българският гросмайстор Александър Делчев, който също успя да изкопчи половин точка от фаворита. Най-добре представилият се варненец – 21-годишният Тихомир Янев от клуб „Каиса“, остана пети. С резултата си той покри нормата за международен майстор. Играещият за Франция гросмайстор Николай Льогкий е 7-и.

В класирането сред жените първа е Деница Драгиева от София. Преди два дни тя грабна и златния медал в групата на шахматистите до 16 г. на Европейския открит фестивал на училищните шампиони "Надеждите на света", с който започна шахматното лято в Гранд хотел Варна.

Деница Драгиева си тръгва от Варна и с приза за най-добре представила се българска шахматистка. При момчетата купата за това е за 8-годишния Ивайло Генов от Варна.

В отборното класиране в ученическия турнир с най-много точки е отборът от Москва. Втори са варненци, а трети отборите от Минск и Плевен. Припомняме, че общо 10 медала спечелиха най-малките български шахматисти на турнира „Надеждите на света“. С три златни медала се отчетоха момичетата в групите до 12, 14 и 16 г.

За първи път тази година в Деветия открит европейски фестивал „Надеждите на света” се включиха и рекорден брой български състезатели. Участието на отборите от Варна, Пловдив, Благоевград, Шумен и Плевен стана възможно с помощта на Фондация „Америка за България“. Общо 600 000 лева ще вложи Фондацията в развитието на детския шах в България чрез тригодишен проект, който ще бъде координиран от варненския клуб „Веселин Топалов“ 2006. Проектът предвижда, разработената от варненския клуб система от ежемесечни градски турнири „Млад гросмайстор“ да бъде приложена в още 5 града в България.

Тригодишният проект на Фондация „Америка за България“ включва и издаването на поредица от 12 книги и учебници за шах.