Българинът Иван Чепаринов даде телефонно интервю за chessdom.com часове след като спечели надпреварата в Малмьо.

- Здравейте г-н Чепаринов! Поздравления за победата! Как се чувствате?

- Благодаря ви много. Чувствам се добре. Имам нужда от малко почивка и ще се опитам да спечеля и последния си мач.

- Кой беше най-сериозният ви опонент в Малмьо?

- Състезанието още не е приключило, но ной-сериозните ми конкуренти бяха Персон и Тиман. Персон ме преследваше отблизо, а Тиман е обичайно опасен съперник, защото е много опитен. Влезе в силна победна серия във втората част на състезанието и има шансове да второ място.

- Получи ли се битка на поколенията?

- Със сигурност имаше опитни играчи, както и по-млади. Трудно е да се каже кое поколение имаше предимство, но мисля, че опитните играчи бяха по-силни тази година.

- Кажете няколко думи за организаторите и турнира като цяло?

- Всичко беше перфектно! Харесаха ми условията в залата за игра. Хотелът също беше много хубав. Организаторите са свършили чудесна работа.

- Как така има толкова много шахматни таланти в малка страна като България?

- Настина в момента има голям възход на нивото на шахмата в България. Вярвам, че това ще е сериозен фактор за бъдещето на шахмата в следващите години.

- Веселин Топалов тренира с вас, а ти с кой тренираш?

- Аз също готвя мачовете си с Веселин. Работим много добре като тим и мисля, че печеля много от сътрудничеството си с него.

- Каква е ролята на компютрите в шаха?

- Машините са важен фактор в шахмата в наши дни. Все повече ги използваме. Скоро ще е невъзможно да ги победим, но те са много полезни за развитието на уменията в шаха.

- Как приемате мерките, които се предприемат в опит да се запази феърплеят в шаха?

- Като погледна назад и личат някои пукнатини като мачът Крамник –Топалов. Но по принцип другите турнири са доста сигурни. Лично аз не харесах организацията на надпреварата в Дрезден. Там треньорите имаха пълен достъп до играчите и подобни мерки бяха сведени до минимум.

- Каква ще е ситуацията в София?

- Като във всеки супер-турнир, аз съм сигурен, че всичко ще е на ниво. Така е било в предишните години, така ще е и сега.

- Казахте, че компютрите имат повече положително влияние върху шаха. Дали те ще се окажат ключът към успеха?

- Компютрите са важен фактор. Въпреки, че има само един ключ към успеха в шаха – сериозната работа. Ако не се трудиш здраво, не можеш да се развиваш.

- Какви са ви плановете?

- На първо място ще се опитам да спечеля и утрешния си мач. Тогава ще мога малко да си почина и ще трябва да поработим с Веселин Топалов за наближаващия МТел Мастърс. Надявам се да се подготвим добре и Веселин да покаже най-доброто от себе си.

- Кое е следващото ви участие?

- През август ще играя на турнир в Амстердам. Пак ще има по-опитни шахматисти и по-млади също. Най-добрият млад шахматист ще участва следващата година в Монако.

- Как виждате шахмата в бъдеще?

- Шахматът трябва да се развива. Затова подкрепям идеята на моя мениджър Силвио Данаилов за създаването на Голям Шлем. Това ще е много динамично състезание с интересен формат. Харесва ми и идеята да има среща между победителите в Билбао. Има и още нещо, което искам да спомена за бъдещето на шахмата – интернет. Това е медията, която може да направи шаха популярен. В моя роден град всички следят партиите в интернет и има големи дискусии. Шахматът е за всички и интернет може да го глобализира.