Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов откри днес в малката зала на „Арена София” традиционния ХХ турнир по художествена гимнастика „Цветята на България”. Тази година той е част от календара на Националната кампания на МФВС „Аз обичам спорта”.

„Скъпи участнички, изключително съм радостен да ви приветствам на този голям празник на художествената и естетическата гимнастика. Името на турнира е избрано много подходящо. Малка се оказва залата за такова събитие, тясна е да побере толкова много красота и изящество. Благодаря на организаторите от СКХГ „Академик” за участието ви в 20-то издание. Това е турнир с големи традиции, който има и голямо бъдеще. Една истинска арена на таланта, един истински празник на цветята”, така заместник-министърът откри турнира.

За участие в кампанията на МФВС 24-те спортни клуба, изпратили състезателки в турнира, получиха от Ценов специално изработени купи с логото на кампанията „Аз обичам спорта”. Той връчи купите една по една направо в протегнатите малки ръчички на гимнастичките. 480 деца на възраст между 5 и 15 години озариха залата, но през уикенда турнирът прераства в международен и тогава се очаква броят на децата да надхвърли 600, защото се присъединяват и 8 чуждестранни отбора.

Председателката на СКХГ „Академик” и БФ Естетическа и групова гимнастика Мариета Дукова изказа специалната си благодарност на треньорките и подчерта, че няма по-красива и по-благородна професия от тази, която практикуват. „Благодаря ви за многото усмивки, за прекрасните деца, които правят живота ни чудесен”, каза Дукова и на родителите, дошили да аплодират своите деца.